• 0

MMF smanjio prognozu globalnog rasta: Šri Lanka traži hitnu pomoć

Ova institucija predviđa rast bruto domaćeg proizvoda Srbije od 3,5 odsto za ovu godinu i rast od 4,0 procenata za 2023.

  • 0
Šri Lanka, protesti, policijski čas Foto: Ishara S. KODIKARA / AFP / Profimedia

Međunarodni monetarni fond je smanjio prognozu globalnog rasta na 3,6 posto za 2022. i 2023. godinu, što je za 0,8 procentnih poena, odnosno za 0,2 procentna poena manje, respektivno, nego što je predviđao u januaru.

MMF predviđa rast bruto domaćeg proizvoda Srbije od 3,5 odsto za ovu godinu i rast od 4,0 procenata za 2023.

Istovremeno, BBC danas, 19. aprila, izveštava o krizi na Šri Lanci, čija vlada traži hitnu finansijsku pomoć od MMF-a.

Ova južnoazijska država je saopštila da je zatražila hitnu finansijsku pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pošto su "pregovori o spasavanju" počeli u ponedeljak.

Globalna finansijska organizacija će razmotriti pružanje pomoći, dodaje se, nakon predstavljanja susedne Indije.

U međuvremenu, vodeća agencija za rejting upozorila je da će se Šri Lanka suočiti sa "nizom neispunjenih obaveza", u kontekstu svojih spoljnih dugova, nakon što su zvaničnici rekli da će obustaviti plaćanja.

Zvaničnici Šri Lanke, predvođeni ministrom finansija Alijem Sabrijem, borave ove nedelje u Vašingtonu na razgovorima sa MMF-om, dok se ova država suočava sa najgorom ekonomskom krizom u poslednjih više od 70 godina.

MMF je na sastanku "pohvalio korake" koje je Sabri već preduzeo da ublaži finansijsku situaciju u zemlji, navodi se u saopštenju.

Video: Protest pijačnih prodavaca, neće fiskalne kase

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>