• 0
 ≫ 

Rusi proizveli gorivo koje se ne smrzava ni na -70 stepeni

 ≫ 

Naučnici podsećaju da se dizel goriva, koja se dobijaju odvajanjem nafte, često se smrzavaju već na -10 stepeni

  • 0
Gorivo, poljoprivreda, biofuel, biogorivo

Foto: Shutterstock

Stručnjaci sa Tomskog politehničkog univerziteta (TPU) proizveli su jeftino dizel gorivo otporno na smrzavanje čak i na -70 stepeni Celzijusovih.

Tehnologija koju su predložili je jednostavna, što će omogućiti udaljenim naseljima i preduzećima na severu da samostalno obezbede gorivo za transport i energiju, navodi se u izveštaju objavljenom u časopisu "South African Journal of Chemical Engineering".

Sastav dizel goriva uključuje n-parafine, supstance koje se kristališu na niskim temperaturama, zbog čega gorivo prestaje da se filtrira pumpama za gorivo i da se zamrzava.

Za to se koristi ruski katalizator, koji je nekoliko puta jeftiniji od stranih, prenosi RIA Novosti.

Prema rečima autora, još jedna prednost predložene tehnologije je visok stepen konverzije sirovina u koristan proizvod, koji iznosi oko 98 odsto, dok je za većinu procesa prerade nafte taj procenat samo 50-70 odsto.

Naučnici podsećaju da se dizel goriva, koja se dobijaju odvajanjem nafte, često se smrzavaju već na -10 stepeni.

Specijalisti sa Tomskog politehničkog univerziteta (TPU) razvili su metodu za proizvodnju arktičkih dizel goriva preradom direktnih dizel frakcija na zeolitnom katalizatoru.

Kako su naučnici primetili, za to se koristi ruski katalizator, koji je nekoliko puta jeftiniji od stranih analoga.

"Naš metod prerade omogućava dobijanje dizel goriva koje se ne smrzava ni na -70 stepeni. Važno je da gas koji sadrži vodonik nije potreban za proizvodnju. Zahvaljujući tome, tehnologija se može primeniti u velikim rafinerijama, ali i na malim instalacijama u udaljenim oblastima", rekla je vanredni profesor Katedre za hemijsko inženjerstvo na TPU Marija Kirgina.

Video: Vučić pokazao slike zaliha koje je Srbija obezbedila: Nećemo osetiti glad, mirni smo za 6 meseci

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>