• 0

Nekadašnje ribarsko selo u Kini ima više bogataša od Njujorka

BDP je narastao sa manje od 28 miliona dolara na otprilike 475 milijardi dolara

  • 0
Hoghe Hani pirinčana polja, Kina

Foto: Pixabay/publicdomainpictures

Kina sada ima čak tri grada sa najvećim brojem milijardera na svetu, pokazuju podaci iz godišnje publikacije "Globalna lista bogataša", koju objavljuje šangajska istraživačka kompanija Hurun Riport.

Najveći broj milijardera, njih 144, živi u Pekingu, a sledi Šangaj koji je trenutno dom 121 najbogatijih ljudi na planeti.

Nekadašnje ribarsko selo Šenžen, koje je postalo kineska Silicijumska dolina, potisnulo je sa 113 milijardera američku metropolu Njujork, koja je svojevremeno sa 100 milijardera zauzimala treće mesto na rang listi Huruna.

Koncentracija bogataša u Šneženu kontinuirano raste, pri čemu se od prošle godine još osam pojedinaca iz tog grada pridružilo listi najimućnijih na svetu.

Prema rečima Heng Čena, vanrednog profesora ekonomije na Univerzitetu u Hong Kongu, uspon Šenžena je rezultat napora lokalnih vlasti da ovaj grad učine privlačnim za poslovanje, nudeći, na primer, poreske olakšice kompanijama iz sektora visokih tehnologija.

„Struktura stanovništva u Šenženu je i dalje veoma mlada u poređenju sa drugim prestižnim gradovima u Kini, tako da je to jedan od razloga zašto je on veoma atraktivna poslovna lokacija“, rekao je Heng, dodajući da lokalne vlasti „ulažu mnogo finansijskih sredstava u privlačenje vrhunskih talenata iz ostatka sveta”.

Veliki kanal, Kina, Kineska kultura, Hangdžou

Most Gongčen nalazi se kod terminusa kraka Velikog kanala u gradu Hangdžou. Sagrađen je u vreme dinastije Ming, i jedan je od najbitnijih arhitektonskih spomenika u sedištu pokrajine Džeđang. Foto: Dan Sandoval / AFP / Profimedia

Ubrzani razvoj Šenžena počeo je 1980. godine, kada je dobio status prve kineske specijalne ekonomske zone, što je omogućilo gradu da privuče strane investicije. Kao rezultat toga, njegov BDP je narastao sa manje od 28 miliona dolara na otprilike 475 milijardi dolara u poslednje četiri decenije.

Ovaj grad je dom mnogobrojnih velikih kineskih tehnoloških kompanija, među kojima su i Huavej i Tencent, za koje analitičari kažu da privlače i druge poznate brendove. U Šenženu je prošle godine osnovano oko 2.500 novih visokotehnoloških kompanija, čime je njihov ukupan broj dostigao oko 17.000, prema podacima lokalne vlade.

Prema izveštaj Huruna, u svetu je na početku ove godine bilo 3.381 milijardera, 153 više nego 2020., od kojih 1.133 živi u Kini.

Najbogatiji Kinez je osnivač proizvođača bezalkoholnih pića Nongfu Springa, DŽong Šanšan, čija se imovina procenjuje na 72 milijarde dolara, prati ga DŽang Jiming, osnivač tehnološke firme BajtDens (vlasnik TikToka), s neto vrednošću od 54 milijarde dolara, a na trećem mestu je Zeng Jukun, šef fabrike CATL za proizvodnju baterija za električna vozila, koji raspolaže bogatstvom od 53 milijarde dolara.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>