• 9

Ove nedelje šesti paket sankcija protiv Rusije? EU podeljenog stava o zabrani uvoza energenata

EU će objaviti prolećnu prognozu ekonomskih izgleda 16. maja

  • 9
EU, Evropska Unija Rusija embargo Foto: Shutterstock

- U Evropskoj uniji trenutno ne postoji saglasnost o uvođenju potpune zabrane uvoza ruskih energenata, kao što su gas i nafta - rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednosti, Žozep Borelj.

On je u intervjuu za nemački "Velt" najavio da će se o tome ponovo razgovarati na narednom samitu lidera EU u maju. Komisija će verovatno ove nedelje uputiti predloge članicama EU za šesti paket sankcija protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, prenosi Bild.

- Prekid uvoza nafte i gasa, ili sankcije, bili bi važni da bi se izvršio pritisak na Putina i on se doveo za pregovarčki sto - rekao je Borelj. Ali, kako je dodao, "u ovom trenutku mi u EU nemamo jedinstven stav o tom pitanju".

- Neke članice su jasno rekle da neće podržati embargo na rusku naftu ili gas. To znači da u EU još nema saglasnosti o tome - rekao je Borelj. Zbog toga, ističe, konačni predlog o sankcijama na naftu i gas nije na stolu.

Sa druge strane, Rojters prenosi kako Evropska unija namerava da smanji zavisnost od ruske nafte i gasa za dve trećine do kraja ove godine, i da to svede na nulu do kraja 2027.

To je izjavio evropski ekonomski komesar Paolo Ðentiloni u intervjuu za dnevni list Mesađero. Ðentiloni je za takođe rekao da će "EU smanjiti sopstvene procene privrednog rasta za 2022. godinu sa prethodno ciljanih 4,0 procenta, dodajući, međutim, da je prerano reći da li će ekonomsko usporavanje dovesti do stagnacije".

gas, tečni gas, tanker Foto: Profimedia

EU će objaviti prolećnu prognozu ekonomskih izgleda 16. maja.

A u nemačkoj saveznoj državi Šlezvig-Holštajn početkom 2023. godine biće pušten u rad plutajući terminal za tečni prirodni gas (TPG), objavio je list Velt, pozivajući se na premijera te države, Danijela Gintera.

- Radimo punom parom na ovome... Naš cilj je da terminal završimo do početka 2023. i to ćemo postići - rekao je Ginter za Velt, prenosi Rojters. Terminal u gradu Brunsbitelu će povećati kapacitet nemačke gasne mreže sa 5,0 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    26. april 2022 | 09:05

    BAJDENOVE MARIONETE SATIRU GRADJANE EVROPE A SVETOM CE DA SE SIRI GLAD !!! SIZOFRENA RUSOFOBIJA I KINOFOBIJA DOVESCE SVET DO APOKALIPSE !!!

  • A. P

    26. april 2022 | 10:07

    Tesko onom koga Ameri i zapad hrane, sa sankcijama.

  • A. P

    26. april 2022 | 09:58

    Kada svet u celosti postane da istinito zivi, sve ce biti bolje. Ima za sada istinito i lazno zivljenje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>