• 8

Rojters: "Sofija razmatra i tranzit preko Srbije i Mađarske", kaže bugarski premijer

Bugarska trenutno razmatra sve svoje ugovore sa Gaspromom

  • 8
Bugarska Rusija gas sankcije za naftu i gas rat prestanak isporuke gasa Foto: Shutterstock

Bugarski premijer Kiril Petkov izjavio je danas da odluka Rusije da obustavi isporuke gasa Bugarskoj predstavlja ucenu, i da "Sofija razmatra sve ugovore sa Gaspromom, uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku".

- Upozorenje Rusije da prekida isporuku gasa Bugarskoj, zbog zahteva da se promeni šema plaćanja, predstavlja teško kršenje postojećeg ugovora i predstavlja ucenu - rekao je Petkov, a prenosi Rojters.

On je dodao da Bugarska trenutno razmatra sve svoje ugovore sa Gaspromom, uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku, jer „jednostrana ucena nije prihvatljiva“.

Bugarski premijer dalje navodi kako je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen, koja mu je pružila uveravanja da će 27-člani blok imati zajednički odgovor na postupak Rusije.

Podsećamo: Ursula fon der Lajen je osudila Rusiju zbog, kako kaže, pokušaja da "uceni" Evropu nakon što je ruski energetski gigant Gasprom potvrdio da je prekinuo isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj.

"Najava Gasproma da jednostrano zaustavlja isporuku gasa kupcima u Evropi je još jedan pokušaj Rusije da koristi gas kao instrument ucene. Ovo je neopravdano i neprihvatljivo. I to još jednom pokazuje nepouzdanost Rusije kao snabdevača gasom", navela je.

Gasprom je jutros saopštio da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj, jer su odbile da izvrše plaćanje u rubljama za gas koji im je isporučen u aprilu.

Rusija Bugarska Gas Foto-montaža: Shutterstock

Povodom odluke Gasproma, oglasio se i bugarski ministar energetike, Aleksandar Nikolov, koji je novinarima rekao da je "Sofija platila sve količine gasa za april i da će ruska kompanija prekršiti aktuelni ugovor ako zaustavi protok gasa".

Prem njegovim rečima, Sofija će uskoro znati da li će gas koji se dobija preko Turske biti prekinut, rekao je Nikolov. On je naglasio i da će Bugarska, članica EU i NATO, poštovati stav Evropske komisije koja poziva zemlje da ne plaćaju ruski gas u rubljama.

- Budući da se poštuju sve trgovinske i zakonske obaveze, jasno je da se u ovom trenutku prirodni gas više koristi kao političko i ekonomsko oružje u aktuelnom ratu - dodao je.

Bugarska podmiruje više od 90 posto svojih potreba za gasom snabdevanjem iz Rusije, u skladu sa dugoročnim ugovorom koji ističe krajem ove godine. Nikolov je poručio da je snabdevanje gasom bugarskih potrošača i dalje zagarantovane najmanje mesec dana.

Preko Bugarske se takođe transportuje ruski gas produženim krakom gasovoda Turski tok - do Srbije, i dalje do Mađarske.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posledica

    27. april 2022 | 11:11

    A dok je sve vas bolelo uvo sto ukrajnski nacisti ubijaju ruse 8 godina u Donbasu i sto krsite sporazume i prilazite sa Nato bazama Rusiji i ako vas je Putin molio da obratite paznju i postujete sporazume to je bilo ok, a sad je ovo ucena.Ne ovo je posledica.

  • Bg

    27. april 2022 | 11:23

    Dokle više Bugari. Kada god imaju priliku da ugroze Srbiju, da ubijaju srbe i da nas okupiraju eto Bugara. Da nećete možda do Zlatibora.

  • Gradjanin

    27. april 2022 | 11:23

    Mislim da posle odluke UN o prakticno ponistavanju prava na veto (iskljucivo zbog Rusije) a i ovih desavanja sa gasom srljamo u sve vecu katastrofu gde nece biti vise migucnosti za nazad. Svet srlja sve brze u katasteofu koja se nece dobro zavrsiti

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>