• 4
 ≫ 

Neviđena prevara na Volstritu: Milijarder uhapšen, ojadio vodeće bankare i brokere za više od 100 milijardi

 ≫ 

Bil Hvang je navodno "ispleo" mrežu laži, kako bi uvećao portfelj svoje kompanije za 150 milijardi dolara

  • 4
Bill Hwang Foto: Tanjug/AP

Vlasnik hedž fonda sa sedištem u Njujorku koji je propao jer nije platio marže, uhapšen je u sredu 27. aprila, pod optužbom da je prevario vodeće svetske investicione banke i brokerske kuće u vrednosti od više od stotinu milijardi dolara.

Lagao ih je, kako bi njegova privatna investiciona firma mogla da poveća svoj portfolio za 10 do 160 milijardi dolara. Optužbe su otkrivene u optužnici u saveznom sudu na Menhetnu, na osnovu imena Bil Hvang, osnivača kompanije Archegos Capital Management, a "upleten" je i njegov bivši finansijski direktor, Patrik Haligan, piše huffpost.com.

Juče je trebalo obojica da se pojave na sudu, kasnije tokom dana, a suočavaju se sa optužbama za reketiranje i zaveru.

Hvang je izvršio prevaru od marta 2020. do marta 2021. prvobitno uloživši svoje lično bogatstvo, koje je poraslo sa 1,5 milijardi dolara na preko 35 milijardi dolara, a kasnije i preko investicija koje je pozajmio od velikih banaka i brokerskih kuća.

One su porasle sa oko 10 milijardi dolara na više od 160 milijardi dolara, navodi se u optužnici.

Sakrio je obim svoje tržišne sposobnosti od investitora, koristeći derivativne hartije od vrednosti koje nisu zahtevale javno objavljivanje, navodi se. "Kao rezultat toga, uprkos veličini Archegos-ovih pozicija, investitorska javnost nije znala da je firma došla da dominira trgovinom i vlasništvom nad više kompanija", dodaje se u optužnici.

Rizični manevri učinili su portfolio kompanije veoma ranjivim na fluktuacije cena u nekolicini akcija, što je izazvalo nalet poziva na maržu krajem marta 2021. koji je imao destruktivan domino efekat. Više od 100 milijardi dolara tržišne vrednosti nestalo je za nekoliko dana, za skoro desetak kompanija, a banke i glavni brokeri koje je Archegos prevario izgubili su milijarde, navodi se u optužnici.

Rečeno je da su šeme takođe prouzrokovale milionske gubitke za nedužne zaposlene u Archegos-u. Komisija za hartije od vrednosti podigla je odvojene građanske tužbe protiv Hvanga i Haligana.

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    28. april 2022 | 13:46

    Bilo mu malo 10 milijardi. O zemljo otvori se.

  • dago 1

    28. april 2022 | 22:13

    Trebali su ga pustiti da radi. Pametan covjek. Pale akcije al ako je ispio toliko napraviti moze da se vrati opet. Ovako para nema vise

  • Garfild

    28. april 2022 | 23:57

    Ako ih je ojadio trebao još više da ih zezne za još koju nulu,kad je to sve njihovo bogatstvo veštačko u njihovim glavama i kompjuterima a stvarnog novca i pokriće nad tih silnih nula nigde nema,to ti je ko kula od karata ide ide u vis i u sekundu je nema vise,bravo...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>