• 1

Šta je plan "Dare Forward" i kako je povezan sa budućim naslednikom "fiće" iz Srbije?

"Građanima ćemo ponuditi slobodu kretanja i borbu protiv globalnog zagrevanja putem čistih, bezbednih i pristupačnih rešenja", navodi se

  • 1
Stellantis

Foto: Stellantis / Promo

Stellantis je danas najavio da će u kragujevačkoj fabrici u Srbiji instalirati novu platformu za električna vozila za proizvodnju kompaktnih vozila koja bi otpočela sredinom 2024. godine.

To će, kako navodi ta frima u svom saopštenju, pomoći kompaniji u nameri da dostigne stopostotnu prodaju miksa putničkih električnih vozila (BEV) u Evropi do kraja ove decenije, kao i nultu emisiju štetnih gasova do 2038. godine.

Ova najava takođe potvrđuje da će Srbija i njena fabrika u Kragujevcu (u kojoj Republika Srbija ima vlasnički udeo od 33%) igrati ključnu ulogu u strateškom planu Dare Forward 2030 kompanije Stellantis.

Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares je to saopštio tokom sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem .

Naslednik "fiće"

Novi kompaktni automobil, koji tek treba da bude imenovan, proizvodiće se u Kragujevačkoj fabrici, kao naslednik modela Fiat 500L koji se trenutno proizvodi. Fabrika takođe može da bude konfigurisana tako da podrži potencijalne dodatne količine drugog vozila, na osnovu kontinuiranog unapređenja performansi.

„Ova nova platforma namenjena za električna vozila odgovaraće savršeno proizvodima iz A, B i C kategorije i unaprediće efikasna i čista rešenja za gradsku mobilnost naših brendova“, rekao je Carlos Tavares.

Stellantis je predstavio sveobuhvatnu strategiju za elektrifikaciju tokom događaja EV Day koji podrazumeva uzbudljiva i vozila vodeća u klasi za 14 kultnih brendova Kompanije. Na krilima predviđenih investicija od više od 30 milijardi evra do 2025. godine, ova strategija uključuje razvoj četiri platforme za električna vozila: STLA Small, Medium, Large i Frame koje su uparene sa skalabilnom porodicom od tri električna pogonska modula i standardizovanim baterijama sa sposobnošću brzog punjenja vodećom u klasi.

Kompanija je na putu da ispuni ciljeve na oba fronta po pitanju učinka i rokova.

kragujevac fiat fijat

Foto: Shutterstock

„Konstantno poboljšanje učinka kompanije Stellantis koji pravi razliku u odnosu na konkurenciju i osigurava održivost, zahteva zajedničku posvećenost svih interesnih strana, srpske vlade, grada Kragujevca, srpskih društvenih partnera, naših dobavljača i naših zaposlenih da usvoje „pobednički duh“ i iskoriste prilike koje pruža Stellantisov strateški plan Dare Forward 2030“, rekao je Carlos Tavares.

„Zajedno sa zainteresovanim stranama iz Srbije, građanima ćemo ponuditi slobodu kretanja i borbu protiv globalnog zagrevanja putem čistih, bezbednih i pristupačnih rešenja. Ovo zahteva pristup od 360°, od cene energije do podsticaja koji podržavaju zaokret tržišta ka električnim vozilima. Kombinacija tih aktivnosti će staviti Srbiju i Evropu u čvrstu poziciju u pogledu energetske tranzicije ka pristupačnoj i održivoj mobilnosti.“

Inače, platforma za e-vozila je trend koji već traje u auto-industriji. Njena osnovna funkcija je da smanji troškove proizvodnje.

Na pitanje da li veruju da će biti reč o novom modelu, i šta znači platforma za električna vozila, Saša Đorđević objašnjava za Telegraf Biznis:

- Ovo će biti novi model definitivno, sa tehničke strane platforma znači pod automobila, jednostavno objašnjeno - patos. Istu platformu imaju "fijat 500" i "fijat tipo", i "fijat 500x", ako pogledate te automobile nisu isti, ali im je platfroma ista, tj osnova na koju ide prednje i zadnje "vešanje" - rekao je on.

Dalje navodi, da se takvom platformom smanjuje cena proizvodnje automobila, i da je za trećinu jeftinija. To je, kaže nam dalje, trend u svetu u auto-industriji.

"Pretpostavljamo da žele da modifikuju na taj nači e-automobila kod nas", kaže.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ја

    28. april 2022 | 18:21

    Овај договор има неке везе са литијумом или...?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>