• 22

Bela kuća ima plan za jahte ruskih oligarha: "Prodati ih i dati novac Ukrajini"

SAD su već zaplenile milione dolara imovine od bogatih Rusa koji su blisko povezani sa predsednikom Vladimirom Putinom

  • 22
Jahta, jahte, yacht, ilustracija Foto: Profimedia

Bela kuća je predstavila zakonski paket koji bi omogućio vladi da proda imovinu zaplenjenu od ruskih oligarha kao i da prihode od toga koristi za vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, prenose mediji.

Zašto je to važno: SAD su već zaplenile milione dolara imovine od bogatih Rusa koji su blisko povezani sa predsednikom Vladimirom Putinom. One i druge vlade se nadaju da će se finansijski pritisak na te pojedince pretvoriti u politički pritisak na Putina, potencijalno umanjujući njegovu moć.

Predlog dolazi nakon što je Predstavnički dom većinom glasao za pozivanje Bajdenove administracije da likvidira zaplenjenu imovinu kako bi pomogla Ukrajini. To uključuje odredbe koje bi pojednostavile proces zaplene imovine oligarha, proširile imovinu koja je predmet zaplene i suzbile određene rupe u izbegavanju sankcija.

Posle ruske invazije na Ukrajinu, SAD i nekoliko drugih zemalja uvele su nove sankcije ruskim oligarsima i entitetima koji direktno podržavaju rat Kremlja.

Nemaju svi bogati Rusi duboke veze sa Putinom, iako je ogromna količina bogatstva, i nezakonito bogatstvo koje izlazi iz Rusije — koncentrisano u rukama visokih zvaničnika ili onih na poslovnim pozicijama koje je imenovao Kremlj, kao što su izvršne uloge u jednom državnih energetskih kompanija u zemlji.

Kako to izgleda u ciframa

Više od deset jahti, vrednih oko 2,5 milijardi dolara, koje pripadaju ruskim oligarsima, zaplenjeno je u nekoliko zemalja širom sveta od početka oružanog sukoba, a očekuje se da će biti zaplenjeno još više.

Milione dolara i druge imovine takođe su sankcionisale američke i druge vlade.

Bela kuća je saopštila da su zemlje članice Evropske unije prijavile zamrzavanje imovine u više od 30 milijardi dolara, uključujući skoro 7 milijardi dolara u čamcima, helikopterima, nekretninama i umetničkim delima.

Oni sada razmatraju šta da urade sa zaplenjenom ruskom imovinom, a druge zemlje takođe predlažu korišćenje likvidiranih sredstava za pomoć ukrajinskim izbeglicama ili za obnovu zemlje.

Ministarstvo pravde je početkom marta formiralo rusku radnu grupu za sprovođenje sankcija.

Svoju prvu veliku zaplenu ruske imovine izvršila je početkom aprila nakon što je, uz pomoć španskih zvaničnika za sprovođenje zakona, preuzela kontrolu nad jahtom vrednom 90 miliona dolara u vlasništvu oligarha i milijardera Viktora Vekselberga.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Teleraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smederevac

    29. april 2022 | 17:40

    Jel bese glavna odlika njihove demokratije -privatna imovina je svetinja ??? ZZZ!

  • SRBIN

    29. april 2022 | 17:53

    KAKVA KRADJA I OTIMACINA

  • Hogar

    29. april 2022 | 18:02

    Koji god americki brod od njihovih oligarha ili trgovacki..ili neku posiljku kopnenim putem od SAD Putin ima pravo da uzme i naplati to SAD ....jos jedan dokaz kriminalnog ponasanja Bajdena i lopova iz Bele kuce

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>