• 4
 ≫ 

Mali: Od danas obavezna primena novog modela fiskalizacije

 ≫ 

Novi model e-fiskalizacije podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a u skladu sa tim potrebno je da od danas, 1. maja, svi obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom

 • 4
Poreska Uprava, Novi kontrolni centar

Foto: Nikola Tomić

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da je u subotu po novom modelu e-fiskalizacije izdato više od sedam miliona računa i naglasio da taj novi sistem, koji je od danas obavezan, donosi brojne prednosti i za državu, i za privredu i građane.

- Posebno nam je drago što građani počinju da koriste mogućnost skreniranja QR kodova, tako da svakog minuta imamo više desetina skeniranih računa, čime se proverava njihova ispravnost - naveo je Mali na instagram nalogu.

Novi model e-fiskalizacije, kako podseća ministar, podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a u skladu sa tim potrebno je da od danas, 1. maja, svi obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa zakonom.

- Prednosti koje donosi novi sistem su brojne, i za državu, i za privredu i za građane, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent - naveo je Mali.

Ministar navodi da se ukida trošak fiskalizacije/defiskalizacije kasa, godišnjih servisa fiskalnih uređaja, nestaje trošak kupovine i skladištenja takozvanih kontrolnih traka, ukida se pretplata kod mobilnih provajdera za GPRS.

- Ono što je važno za građane jeste upravo da novi model fiskalizacije predviđa postojanje QR koda na svakom fiskalnom isečku, čime kupci, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je račun izdat u skladu sa zakonom i čijim skeniranjem mobilnim telefonom kupac uspostavlja vezu sa Poreskom upravom i dobija informacije da li je njegov račun original, da li je prosleđen u PU ili ne - napisao je Mali.

Ministar je dodao da je tako svaki kupac ujedno i kontrolor fiskalnih računa što povećava mogućnost otkrivanja svih koji falsifikuju fiskalne račune.

Video: Protest pijačnih prodavaca, neće fiskalne kase

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • goran

  1. maj 2022 | 17:41

  Kski vas nije sramota,a IZUZELI ste NAJVECE lopove iz ovog vaseg fiskalnog zakona😕🤷‍♂️advokati i jos neke lopurde koji ne placaju drzavi nista,a zive od ovog napacenog naroda,a porez nikom ne placaju,ziveci o trosku drzave😠😠

 • Ivan

  1. maj 2022 | 18:02

  A sto nema kasa sta cemo za to pola srbije nema gde da uzme kase?

 • Bg

  1. maj 2022 | 21:45

  Da li fiskalizacija važi i za kineze iz Bloka 70 ?

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>