• 29
 ≫ 

Vučić: "Ovo će biti najteža zima u poslednjih 50 godina u Evropi, za Srbiju nema brige"

 ≫ 

Iz Brisela napominju i da će izgradnja tog terminala pomoći Evropskoj uniji

  • 29

Predsednik Aleksandar Vučić boravi u Grčkoj gde je prisustvovao ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas.

Nakon svečanosti, predsednik Srbije se obratio novinarima.

– Razgovarali smo o našim bilateralnim odnosima. To uvek uključuje pitanje teritorijalnog integriteta ali i evropskog puta Srbije. Zahvalan sa Micotakisu, razgovarali smo o svim važnim temama, o Ukrajini, Briselu, evropskom putu Srbije. O tome sam dugo razgovarao sa Šarlom Miselom. Imali smo veoma iskrene i otvorene razgovore, rekao je predsednik i dodao:

- Nemačka je ozbiljna zemlja i priprema se za ono što dolazi. Ovo će za celu Evropu biti najteže zima u poslednjih 50 godina za celu Evropu. Imate dva ključna probleme energente i hranu, a uz to inflaciju. Dobro je da nemamo visoku stopu javnog duga. Hrane će biti dovoljno, mi nećemo imati problema u krajnjoj instanci, ali mora mnogo toga da se uradi - naveo je Vučić, prenosi Tanjug.

Podsetimo, ceremoniji su prisustvovali predsednik Saveta Šarl Mišel, grčki premijer Kirjakos Micotakis, premijer Bugarske Kiril Petkov, predsednik Srbije Vučić i predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Izgradnjom novog plutajućeg terminala LNG biće poboljšano snabdevanje gasom i infrastruktura u celom regionu jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Iz Brisela napominju i da će izgradnja tog terminala pomoći Evropskoj uniji da, što pre, smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.

Projekat će pružiti nove izvore i rute snabdevanja prirodnim gasom i poboljšati bezbednost snabdevanja u Grčkoj, Bugarskoj i drugim državama u regionu, naveo je Evropski savet.

Micotakis je na nedavnoj sednici vlade rekao da je novi terminal LNG u Aleksandrupoliju za skladištenje i gasifikaciju veoma važan infrastrukturni projekat koji bi, u kombinaciji s drugim inicijativama, za manje od 20 meseci mogao da obezbedi diverzifikaciju izvora snabdevanja, ne samo Grčkoj već i celom Balkanskom poluostrvu, prenela je makedonska agencija MIA.

Video: Vučić se sreo sa Micotakisom: Bio je bratski razgovor! Očekujem ga uskoro u Beogradu!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    3. maj 2022 | 15:44

    Predsednice a sta je sa platama ljudi su na ivici siromastva.... Nema ni za osnovne potrebstine a kamoli za racune a gde je da se deca skoluju...

  • Jeja

    3. maj 2022 | 15:37

    Za nas nema brige,ima da zivimo ko bubreg u loju a nikad gore nije bilo,cene osle nebu pod oblake,sve poskupilo a plate ostale iste,ima pravo za nas nema brige jel mi nismo Europa ima covek pravo

  • Febo

    3. maj 2022 | 15:26

    Zasto?pa jel im nisu gospodari obecali sve,od igle do lokomotive,samo da se otkace Rusa

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>