• 0

Stigla je budućnost: Ovaj startap pravi prvi podvodni gliser na svetu?

Plovilo je zamišljeno kao potpuno električno, ali to ne bi trebalo da utiče negativno na njegov domet...

  • 0
Hidrokrilac sposoban da prolazi ispod talasa kao i iznad njih Foto: iSpace2o / Ferrari / Profimedia

Italijanski startap iSpace2o najavio je početak proizvodnje prvog trupa za svoj podvodni hidrogliser Deepseaker DS1 submersible.

Ova mašina će se izdići iz vode brzinom od 43 km/h, ili će zaroniti čak 50 metara za podvodne "smicalice". Ovo je prvi brod te vrste, tvrdi kompanija, navodeći dalje da ne postoji nijedan drugi brzi gliser koji može i da bude pod vodom.

Takođe, pominje se da je plovilo potpuno električno. Električni brodovi, inače, imaju tendenciju da "pate" od ozbiljnog ograničenja dometa, ali će ovom specijalnom tehnologijom i ta problematika biti značajno umanjena.

Ipak, iSpace2o još nije naveo procenu veličine baterije ili dometa.

Još jedna ključna inovacija, kaže iz kompanije, dolazi kroz partnerstvo sa Like-A-Fish, koje će snabdevati Deepseaker sa "skoro neograničenim kiseonikom"; za DS1 kabinu za četiri osobe. Ova tehnologija koristi električnu centrifugu za postavljanje morske vode pod nizak pritisak, izlučujući rastvoreni kiseonik da bi se vratio u sistem za disanje podmornice.

Hidrokrilac sposoban da prolazi ispod talasa kao i iznad njih Foto: iSpace2o / Ferrari / Profimedia

Plovilo je, navodno, bilo prototip do određene tačke pre nekih 12 godina, ali Like-A-Fish nije ažurirao svoju veb stranicu od otprilike 2015. Sada iSpace2o obećava "Teslu-stil", navigacija u domenu veštačke inteligencije, vazdušne jastuke na naduvavanje za izvlačenje letelice na površinu u hitnim slučajevima, heads-up ekran, ugrađeni GoPro, i tome slično.

Kažu da je opciono 10 plovila za veliku kompaniju za krstarenje.

Video: Promotivna cena karte za Soko i u maju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>