• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Japanci nisu sleteli na Mesec, vrednost kompanije je pala, ali ne odustaju: Sledeći pokušaj 2024.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija iz Tokija postavila je pre oko mesec dana sopstvenu letelicu u orbitu oko Meseca

  • 5
Mesec planeta pogled na Zemlju svemir Foto: Shutterstock.com

Japanska kompanija iSpace koja se nadala da će izvesti prvo privatno sletanje na Mesec kaže da se njena lunarna letelica verovatno srušila na njegovu površinu. Deonice ove kompanije, koje su se udvostručile na japanskoj berzi pre sletanja, više ne stoje dobro, a iSpace je ovaj let "koštao" 200 miliona dolara, koliko je firma izgubila na vrednosti nakon kraha letelice.

Komunikacija sa Hakuto-R je izgubljena nekoliko trenutaka pre nego što je trebalo da sleti, inženjeri istražuju šta se dogodilo.

- Izgubili smo komunikaciju, pa moramo pretpostaviti da nismo mogli dovršiti sletanje na mjesečevu površinu - rekao je osnivač i izvršni direktor ispacea Takeshi Hakamada.

Kompanija iSpace sa sedištem u Tokiju se nadala da će lender osloboditi istraživački rover, kao i robota veličine teniske loptice koje je razvio proizvođač igračaka.

Bio je to drugi neuspeh u poslednjih desetak dana u razvoju privatne industrije svemirske tehnologije, nakon što je SpaceX-ova raketa Starship spektakularno eksplodirala nekoliko minuta nakon što je uzletela s lansirne rampe.

Kompanija je uvrstila deonice na Tokijsku berzu pre samo dve nedelje i od tada je udvostručila svoju vrednost. Glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno izjavio je da iako ta misija nije dovršena, Japan želi da iSpace “nastavi pokušavati”, jer je njihov rad je od velikog značaja za razvoj domaće industrije svemirske tehnologije.

- Lander je ispunio osam od 10 ciljeva misije u svemiru koji će pružiti vredne podatke za sledeći pokušaj sletanja 2024, rekao je izvršni direktor firme Takeshi Hakamada.

Samo tri vlade su uspešno sletele na Mesec: Rusija, Sjedinjene Američke Države i Kina. Izraelska neprofitna organizacija pokušala je da sleti na Mesec 2019. godine, ali je njena letelica uništena pri udaru.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paja

    1. maj 2023 | 09:23

    Ma sletece kao amstrong pa ce da se cuju telefonom sa zemlje eee cirkus za budale

  • Boža zemunac

    1. maj 2023 | 09:30

    Pa nisu oni Ameri, pa da slete na Mesec.To mogu samo lažljivi kauboji.

  • Nemušti

    1. maj 2023 | 09:26

    A Ameri sleteli pre 60 tak ??!!? 😆👀

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>