• 4

Građani besni: Supermarket uveo pravilo ko sme da kupi ulje, pa ubrzo povukao odluku?

Ako živite u Nemačkoj, pišite nam svoja iskustva, kao i stanje u radnjama

  • 4
Jestivo ulje Foto: Shutterstock

U poslednje vreme čini se da ne prođe ni dan bez pominjanja suncokretovog ulja. Ali, manje se priča o receptima i kulinarskim specijalitetima, a mnogo više o cenama, uvozu/izvozu, nestašicama...

Ova namirnica je teško zamenljiva, mada i neka druga ulja sada izbijaju u prvi plan - a to svakako utiče i na njihove cene. Sve u svemu, Evropa umnogome oseća posledice rata u Ukrajini, vodećeg izvoznika uljarica i žitarica.

Konkretno u Nemačkoj već neko vreme vlada "histerija" oko suncokretovog ulja, a nedavno smo proveravali smo da li je tačno da im zaista manjka flaša na rafovima.

Zavod za statistiku u Nemačkoj, objavio je da je suncokretovo ulje poskupelo za 28,9 posto.

Na sve to, pojavio se još jedan "problem" koji je razbesneo građane u ovoj zemlji. Naime, rukovodioci Lidla u Norderštetu (najsevernija savezna država Nemačke, Šlezvig-Holštajn) odlučili su da se jedno kraće vreme ulje prodaje samo kupcima starijim od 18 godina.

Kažu da su se na taj drastičan potez odlučili jer su roditelji slali decu da kupe "dodatnu" flašu ulja, nakon što su oni već kupili jednu.

Inače, uvedena je praksa da se upravo zbog manjka zaliha ove vrste ulje - po domaćinstvu može pazariti samo jedna flaša.

Vest o potezu Lidla u ovom delu Nemačke munjevito se proširila društvenim mrežama, mada je bilo i onih koji su kritikovali same kupce koji koriste te taktike da dođu do više flaša.

Oglasila se i Lidl Grupa, rekavši da nije saglasna sa takvim postupkom svoje podružnice, tako da je sporna norma odmah povučena.

Ako živite u Nemačkoj, pišite nam svoja iskustva, kao i stanje u radnjama (zalihe, cene...).

Video: Svinjska mast sada je postala vruća roba za kojom vlada ogromna potražnja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    5. maj 2022 | 18:32

    Ulja ima koliko hocete,jedino sto kosta 4,5€

  • Bonn

    6. maj 2022 | 00:27

    Na slici je 1lit Maslinovog ulja 4,99 eu.

  • Bunar

    6. maj 2022 | 08:38

    Nije istina da je ulje poskupelo 28,9 posto.Pre početka krize,ulje se moglo kupiti za 1.79€.A sada ako imate sreće da ga nađete,to isto ulje se prodaje za 3.99€ za litar.Imate pravo kupiti 2 litre I to je to.Pozdrav iz Bavarske.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>