• 1

Prva nedelja primene obavezne e-fiskalizacije: Šta su zabeležile terenske kontrole?

Poreska uprava je odredila objekte za kontrolu u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu

  • 1
Poreska Uprava, Novi kontrolni centar

Foto: Nikola Tomić

Primena novog modela e-fiskalizacije postala je obavezna u Republici Srbiji od 1. maja, a kakva je situacija na kraju prve nedelje primene?

Iz Ministarstva finansija ističu da su obveznici pokazali odgovornost i na vreme prilagodili poslovanje ovom modelu. Naglašavaju i da novi sistem prikazuje da manji broj obveznika ne poštuje zakon i ne evidentira promet preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Poreska uprava je u četvrtak, 5. maja, započela terenske kontrole kojima su utvrđene određene nepravilnosti.

Analizom rizika i obradom podataka iz novog sistema, Poreska uprava je odredila objekte za kontrolu u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Inspektori Poreske uprave su na terenu utvrdili da određeni obveznici ne posluju u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji i u skladu sa tim - izrekli su ukupno devet mera zatvaranja objekata, na 15 dana.

Zabrana vršenja delatnosti se uvek prvi put izriče na 15 dana, a zatim - ukoliko se u roku od 24 meseca ponovo utvrdi nepravilnost - onda na 90 dana; ukoliko se nepravilnost još jednom ponovi - i na godinu dana.

Zakonom o fiskalizaciji propisane su i novčane kazne.

U novom sistemu je primećeno da postoji, na primer, obveznik koji poseduje objekte na nekoliko desetina lokacija širom zemlje, da je uzeo subvencije koje je davala država, a da još uvek nije čak ni zatražio bezbednosni element, te da samim tim nema ni fiskalni uređaj, odnosno nije još ni započeo proces e-fiskalizacije, navode iz Ministarstva.

Podsećaju i da su obveznici imali šest meseci tranzicionog perioda da pređu na novi model, koji je trajao od 1. novembra 2021. godine do 30. aprila 2022.

Šta podrazumeva e-fiskalizacija?

U pitanju je upotreba novog hardverskog ili softverskog rešenja, a potrebno je da svi obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi radili u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji. Skeniranjem QR koda kupci, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je račun izdat u skladu sa zakonom, a uspostavljaju i vezu sa Poreskom upravom, te dobijaju informacije da li je njihov račun original, da li je prosleđen u Poresku upravu ili ne.

Iz Ministarstva kažu da su prednosti koje donosi novi sistem - brojne, i za državu, i za privredu i za građane, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava se poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent.

Dalje, ukida se trošak fiskalizacije/defiskalizacije kasa, godišnjih servisa fiskalnih uređaja, nestaje trošak kupovine i skladištenja takozvanih kontrolnih traka, ukida se pretplata kod mobilnih provajdera za GPRS.

Video: Protest pijačnih prodavaca, neće fiskalne kase

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikiii

    6. maj 2022 | 14:23

    Hahahahahhaha koji lazovi patoloski. Pa ja sam placao servis kase manje/vise 4000 godisnje a sad moram da placam mesecno 2800. O kakvoj ustedi govore,hahahahhaha

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>