• 1

EU razmatra zajedničku emisiju duga, sve zbog Ukrajine

O toj temi će se razgovarati na sastanku Grupe sedam ministara finansija u Bonu, od 18. do 20. maja

  • 1
Zelenski, Volodymyr Zelenskyy, Brisel, Evropska unija

Foto: Tamnjug/AP

Evropska komisija, u naredna tri meseca, razmatra novu zajedničku emisiju duga 27-članog bloka u vrednosti od 15 milijardi evra, kako bi pomogla Ukrajini da nadomesti manjak likvidnosti, javlja Rojters, pozivajući se na dva neimenovana zvaničnika Evropske unije.

Predlog Komisije biće objavljen 18. maja, rekao je jedan od zvaničnika. Novo zajedničko zaduživanje bloka, ako bude dogovoreno, moglo bi da se temelji na EU programu SURE, koji je služio za finansiranje naknada za nezaposlene tokom pandemije kovid-19, dodaje se.

To znači da bi Ukrajina dobila veoma jeftine kredite od bloka, a vlade EU bi morale da obezbede garancije da će zajedničko zaduživanje - biti otplaćeno.

"To je jedan od modela koji se razmatraju, ali ništa još nije odlučeno", citira britanska agencija jednog od dvojice visokih zvančnika iz Brisela. EU očekuje da će se SAD pridružiti ovim naporima i obezbediti oko pet milijardi evra, što znači da Unija treba da prikupi ostalih oko 10 milijardi evra kroz zajedničko zaduživanje, objasnili su zvaničnici.

O toj ideji će se, prema njihovim rečima, razgovarati na sastanku Grupe sedam ministara finansija u Bonu od 18. do 20. maja.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nole

    10. maj 2022 | 17:13

    Kada EU vrati dugove da nastavimo sa pregovorima, a ne da udjemo u prezaduzenu Evropu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>