• 1

Devizne rezerve 14,11 milijardi evra na kraju aprila

Neto tržišni efekti su u aprilu bili pozitivni u iznosu od 287,8 miliona evra

 • 1
Novac evri

Traženje investitora! Na nekoj od brojih platformi za grupno finansiranja, pronađite veliki broj manjih investitora, ljudi koji su spremni da vam pomognu u ostvarivanju ideje. Foto: Shutterstock

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju aprila 14,11 milijardi evra i bile su za 182,7 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca, objavila je danas NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 135 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju aprila 11,53 milijarde evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca su bile niže za 38,8 miliona.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi i u aprilu su, u najvećoj meri, uticale aktivnosti NBS na međubankarskom deviznom tržištu (177 miliona evra), koje su bile neophodne radi očuvanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu.

Pored toga, smanjenju deviznih rezervi doprineli su i neto odlivi po osnovu uobičajenih aktivnosti banaka u vezi devizne obavezne rezerve (133,9 miliona evra), kao i odlivi usled neto razduženja države po osnovu kredita (108,4 miliona evra), ostalih plaćanja za potrebe države i drugih osnova (ukupno 143,6 miliona evra).

Devizni prilivi ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po ostalim osnovima, u ukupnom neto iznosu od 92,4 miliona evra.

50 evra, evri, devize

Foto: Shutterstock

 

Neto tržišni efekti su u aprilu bili pozitivni u iznosu od 287,8 miliona evra i ostvareni su najviše po osnovu jačanja dolara u odnosu na evro na međunarodnom tržištu, navodi NBS uz napomenu da je u aprilu dolar ojačao u odnosu na evro za oko 5 posto.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu je iznosio u aprilu 677,5 miliona evra i bio je za 155 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,3 milijarde evra.

Nakon snažnih deprecijacijskih pritisaka u prethodnom mesecu, vođenih visokom tražnjom za devizama uvoznika energenata, ali i visokom tražnjom građana za efektivnim stranim novcem u uslovima pojačane globalne neizvesnosti zbog krize u Ukrajini, situacija na strani tražnje za devizama na domaćem deviznom tržištu se stabilizovala zahvaljujući, pre svega, odgovornom ponašanju NBS i blagovremenom i adekvatnom delovanju u smeru očuvanja stabilnosti na domaćem finansijskom tržištu, ističe se u saopštenju.

Dinar je u aprilu nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto, dok je od početka godine nominalno oslabio za 0,1 procenat.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu prodala 155 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 2,27 milijardi evra radi održavanja relativne stabilnosti dinara prema evru.

Video: Osetite ukus luksuza: Ovo je kapućino od zlata koji košta svega 22 eura

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Праведник

  11. maj 2022 | 16:58

  Таман да вратите 30-40% дуга и опет да не стигнемо до нивоа из 2011...

  3
  1

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>