• 6
 ≫ 

Izdato više od 10 miliona fiskalnih računa sa QR kodom

 ≫ 

Zahvaljujući novom sistemu, suzbija se nelojalna konkurencija

  • 6
Fiskalne kase računi Foto: Telegraf, Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je da je prvi put pređena cifra od 10 miliona izdatih fiskalnih računa sa QR kodom na novom sistemu e-fiskalizacije.

"Izdato je ukupno 10.065.943 fiskalnih računa, koji su automatski, u realnom vremenu, ušli u sistem Poreske uprave. Osim što Poreska uprava ima bolji uvid u to šta se dešava na terenu, i građani mogu da provere da li su računi ispravni, tako što će skenirati QR kod i na taj način pomoći državi u borbi protiv sive ekonomije. Podsećamo da je novi model u Republici Srbiji obavezan od 1. maja 2022. godine", objavio je Mali na Instagram nalogu.

Zahvaljujući novom sistemu, suzbija se nelojalna konkurencija, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent, naglasio je on.

Kako je dodao, ukida se trošak fiskalizacije/defiskalizacije kasa, godišnjih servisa fiskalnih uređaja, nestaje trošak kupovine i skladištenja takozvanih kontrolnih traka, ukida se pretplata kod mobilnih provajdera za GPRS.

"Elektronska fiskalizacija je ključan projekat za uvođenje reda u naš fiskalni sistem, na kome su Ministarstvo finansija i Poreska uprava mnogo radili u protekle dve godine. Još jednom zahvaljujemo svim obveznicima koji su pokazali odgovornost i u zakonskom roku prešli na novi model.

Zahvaljujući budžetskim prihodima mi gradimo puteve, bolnice, škole, naučno-tehnološke parkove, pomažemo privredi i građanima u vreme krize, i zato je bilo važno da uvedemo red u ovaj sistem i da idemo u korak sa razvijenim zemljama", naveo je Mali.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    14. maj 2022 | 07:26

    Ma da, nelojalna konkurencija je rad na crno po stanovima i kucama a to nema veze sa ovim. Ja sam svoje obaveze uvek placao drzavi a sada imam jos i ovaj trosak. Ostavite nas na miru da radimo a vi se pozabavite fejszbukom i instagramom tamo pljuste reklame za rad na crno samo se pravite ludi

  • Ruja

    14. maj 2022 | 08:33

    Pametan potez mi koji ceo život plaćamo državi poreze na firmu stalno traže način da nas kazne al zato ovi što rade na crno a ima ih na tone nije niko ništa ne pita..Oni su ne vidljivi za sistem a koriste zdravstvo, vuku socijale i dečije dodatke a za nas prijavljene nema ništa samo računi i kazne

  • Zoran

    14. maj 2022 | 07:26

    Kada bi znali koliko samo njih ne daju nove fiskalne racune. Vade neke paragon blokove ili sta li je kao da napisu racun. Ti ne cekas nego odes normalno. Izgleda da su ovi budale sto su stavili nove kase a ovi pametni sto nisu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>