• 9

Struja treba da poskupi da bi EPS obezbedio proizvodnju

Ministarka je istakla da je proizvodnja struje jedina oblast u kojoj Srbija može da bude samodovoljna,

 • 9
Električna energija

Foto: Mateja Beljan

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da bi električna energija trebalo da poskupi, kako bi Elektroprvreda Srbije (EPS) mogla da nabavi opremu za proizvodnju uglja.

Ona je na konferenciji „Obnovljivi izvori energije -prilike i mogućnosti za Srbiju i Izrael" u Privrednoj komori Srbije rekla da razume što predsednik Aleksandar Vučić kaže da struja neće da poskupi i dodala da je njen posao da kaže zašto bi to ipak trebalo da se dogodi.

„Ja razumem predsednka kada kaze da mora da vodi računa o celoj teritoriji Srbije i da obezbedi sve što je u ovoj krizi potrebno, pre svega mislim na hranu, ali i sve ostalo i on to odlično radi. Ali, isto tako ja moram da kažem da je posao Ministarstva i moj lično da stvorimo uslove da EPS i druga energetska preduzeća mogu da funkcionišu, ne samo u ovoj krizi, nego da obezbede dovoljne količine elektricne energije da ne uvozimo ugalj. Jer, ako imamo EPS koji uvoz struju i ugalj, onda nam ne treba EPS“, izjavila je Mihajlović.

Ministarka je istakla da je proizvodnja struje jedina oblast u kojoj Srbija može da bude samodovoljna, i da čak izvozi.

„Moj posao je da pomognem EPS-u kome treba mnogo više novca da uloži u opremu koja je potrebna da bi sledeću godnu, ne ovu zimu, jer ove ćemo sigurno uvoziti struju, ali da sledeću zimu 2023/2024. EPS proizvodi dovoljno za nas i ima mogućost da je izvozi“, rekla je Mihajlović.

Ona je građanima poručila da struja nije jeftina, jer je to najplemenitji oblik energije i da ćemo morati svi da štedimo i ponašamo se racionalno.

„EPS-u treba novac, on taj novac uzima kroz kredite, država to garantuje, ali im treba i cena električne energije“, poručila je Mihajlović.

Procenila je da će oko 200.000 domaćinstva biti obuhvaćeno povlasticama za plaćanje električne energije kada bude usvojena odgovarajuća Uredba Vlade.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ja

  17. maj 2022 | 12:35

  Neka smanje plate pa ce da bude para .Plate su im preko 1000 E a mi smrtnici nemamo ni 300.

  17
  3

  Podelite komentar

 • Milan

  17. maj 2022 | 13:43

  Neka kaznjavaju ove sto kradu struju,i nemora da poskupi svaka treca kuca ima struju na divlje i eps ne reaguje niti ih zanima.

  10
  0

  Podelite komentar

 • Goran Tesanovic

  18. maj 2022 | 23:47

  Zahvaljujuci tebi i Grcicu ..Srbija nema struju...vasa nesposobnost i neznanje je uzrok svemu ..prvo srediti stanje u EPS izbaciti hiljade njih koji su se zapislili preko stranke SNS a nicemu nesluze.....otkazi svima vama..pa onda cena

  2
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>