• 0

Yuta i Er Srbija priznale: Doplata za gorivo od 30 evra pred odmore

Er Srbija i turističke agencije će nastaviti da zajednički prate kretanja na tržištu naftnih derivata,

  • 0
Dokument papir putovanje turizam biznis agencije

Foto: Shutterstock

Turističke agencije će morati da uvedu doplate za gorivo svim putnicima koji su do sada uplatili svoje letnje aranžmane, od 30 i više evra za čarter letove, zavisno od pojedinačnih destinacija, zbog velikih oscilacija cena naftnih derivata.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju ER Srbije, Yute i Turističkih agencija zakupaca čarter letova, za ovu turističku sezonu doplata za gorivo je neophodna budući da je zbog velikih turbulencija na svetskom tržištu naftnih derivata u prethodnih pet meseci, cena avio-goriva porasla je za oko 100 odsto.

Imajući u vidu da je cena goriva jedan od ključnih elemenata cene čarter letova, da bi se obezbedila sigurna realizacija ugovora potpisanih sa turističkim agencijama zakupcima, Er Srbija je bila prinuđena da koriguje prvobitne cene zakupa aviona za potrebe čarter letova i da potpiše anekse ranijih ugovora sa turističkim agencijama.

Posledično, turističke agencije će morati da uvedu doplate za gorivo za sve putnike koji su do sada uplatili svoje letnje aranžmane, a koje će se kretati od 30 i vše evra po putniku, zavisno od pojedinačnih destinacija, odnosno dužine trajanja leta.

Nacionalna avio-kompanija i turističke agencije dogovor o čarter letovima za ovu sezonu postigli su krajem 2021. i početkom 2022. godine, a u međuvremenu su na tržištu naftnih derivata nastupile okolnosti koje u tom trenutku nije bilo moguće predvideti.

"Cene avio-goriva dostigle su svoj višegodišnji maksimum, pa je samim tim bila neminovna i korekcija cena zakupa čarter letova, odnosno uvođenje pomenute doplate za gorivo, imajući u vidu da su prethodne cene bile projektovane na osnovu drastično drugačijih uslova na tržištu avio-goriva", piše u saopštenju.

Er Srbija i turističke agencije će nastaviti da zajednički prate kretanja na tržištu naftnih derivata, a u slučaju pada cena avio-goriva, cene letova će biti korigovane naniže.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>