• 2

Predstavljen projekat "Solarni paneli" na benzinskim stanicama NIS-a

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, obišla je danas, u pratnji Kirila Tjurdenjeva, generalnog direktora NIS-a, benzinsku stanicu "Stari Banovci" na autoputu Beograd-Novi Sad kako bi se upoznala sa projektom uvođenja solarnih elektrana na benzinskim stanicama NIS-a

  • 2
NIS solarni paneli

Foto: NIS

U okviru prve faze projekta NIS je postavio solarne panele na osam maloprodajnih objekata, uključujući i GAZPROM benzinsku stanicu "Stari Banovci".

Tokom posete gosti su se upoznali sa osnovnim ciljevima i pokazateljima projekta ugradnje solarnih panela koji omogućavaju proizvodnju električne energije na benzinskim stanicama NIS-a. Proizvedena električna energija najvećim delom će se koristiti za potrebe benzinskih stanica uz razmenu sa distributivnom električnom mrežom. Konkretno, u periodima kada je proizvodnja elektrane veća od potrebe benzinske stanice višak će se isporučivati u distributivnu električnu mrežu. Po istom principu, kada je proizvodnja nedovoljna, električna energija će se preuzimati iz mreže.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da je Ministarstvo donošenjem Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije stvorilo uslove da prvi put u Srbiji postoji institut kupca-proizvođača električne energije.

-U ovom poslu smo svi zajedno i nemoguće je napraviti rezultate na polju energetske bezbednosti, stabilnosti i održivosti ukoliko nema partnerstva i zajedničkih projekata. Ministarstvo rudarstva i energetike, Vlada Srbije i NIS su partneri u sprovođenju procesa energetske tranzicije i nemoguće je zamisliti budućnost, a da ne razmišljamo o tome kako da proizvedemo dovoljne količine energije iz čistih, obnovljivih izvora. Ovo je i primer kako privredni subjekti u Srbiji mogu da obezbede energetsku dovoljnost, a NIS će samo na ovoj stanici ostvariti uštede od 15 odsto - rekla je ona.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, naveo je da je prioritet kompanije u ovom izazovnom vremenu da održi stabilno snabdevanje domaćeg tržišta, obezbedi nove izvore energije i ojača svoju energetsku efikasnost.

-Naš dalji razvoj mora biti održiv, uz odgovoran odnos prema resursima i životnoj sredini. Želeo bih da istaknem da NIS nije uspešan samo u biznisu, već i kada je reč o poštovanju principa održivog razvoja. U aprilu smo objavili 12. verifikovani Izveštaj u ovoj oblasti i javnost obavestili o svojim poslovnim uspesima i načinu na koji ih ostvarujemo. Postavljanjem solarnih elektrana na našim objektima mi nastavljamo da sprovodimo svoju zelenu agendu i ulažemo u obnovljive izvore energije. U tome imamo podršku naših partnera iz Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike sa kojima delimo iste ciljeve, a to su energetska stabilnost i ekološka bezbednost - istakao je Tjurdenjev.

Projekat izgradnje solarnih fotonaponskih elektrana u maloprodajnoj mreži NIS-a predstavlja pilot-projekat kompanije, u koji je uloženo više od 22 miliona dinara. NIS se na ovaj korak odlučio vodeći se principima održivog razvoja, kao i ciljevima korporativne zelene agende, koja podrazumeva ulaganje u obnovljive izvore energije u cilju smanjenja emisije ugljen dioksida i globalnog zagrevanja. Prognoza je da će na ovaj način, na osam lokacija, biti ostvarena godišnja ušteda u nabavci električne energije od gotovo 300 MWh uz isporuku oko 40 MWh u distributivnu mrežu i uz godišnje smanjenje emisije ugljen dioksida od 375 tona.

Solarni paneli postavljeni su na GAZPROM benzinskim stanicama "Krnješevci", "Novi Beograd" (bivša Dejton), "Stari Banovci", "Preljina 2", "Velika Plana-autoput", "Kragujevac 7 – Elektrošumadija", "Blok 45" kao i na NIS Petrol maloprodajnom objektu "Gornji Milanovac 2".

NIS ostaje posvećen nastavku ulaganja u zelenu energetiku i dalju diverzifikaciju biznisa, a, između ostalog, kompanija razmatra i izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana na objektima u okviru Rafinerije nafte Pančevo, poslovnih objekata u Beogradu i Novom Sadu, kao i u u skladištu derivata nafte u Novom Sadu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    27. maj 2022 | 16:19

    To je trebalo odavno uraditi koristiti sunčevu svetlost, besplatna energija a vi uništavati reke i ljude koji zavise od njih. A i ministri treba da se promene valjda će jednom doći neki školovan, sposoban i pošten čovek.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>