• 0

Brnabić u Beogradu sa sindikatom Fijata: Nova nemačka kompanija je rešenje za radnike?

Vučić je istakao da Stelantis donosi poslovne odluke, tj. da država više ne upravlja Fijatom u Kragujevcu

  • 0
kragujevac fiat fijat

Foto: Shutterstock

Premijerka Ana Brnabić sastala se danas u Beogradu sa predstavnicima sindikata Fijata u Vladi Srbije.

Sastanak u zgradi vlade počeo je nešto posle 13 časova, a prisustvuju i ministarka za rad Darija Kisić, ministarka privrede Anđelka Atansković, predstavnici Ministarstva finansija i gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić.

Samostalni sindikat FAS saopštio je ranije da je protest radnika Fijata, zakazan za 26. maj, odložen zbog poziva gradonačelnika tog grada da zajedno sa njim u ponedeljak predstavnici sindikata idu na pregovore kod predsednice vlade o budućnosti radnika Fijata.

Iz Sindikata FAS su, kako se navodi u saopštenju koje je preneo Savez samostalnih sindikata Kragujevca, pozvali menadžment Stelantisa da do ponedeljka, 30. maja, ne preduzima nikakve radnje u cilju promene statusa radnika.

Planirano je da na pregovorima učestvuju i dva druga sindikata koja deluju u kompaniji, kao i zainteresovana grupa radnika.

"Tražimo da se država ne ponaša kao medijator, već kao suvlasnik u kompaniji, u koju ulaže svoj novac i da shodno tome zaštiti radnike, odnosno svoje građane", naveli su iz sindikata.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je juče da će država za deo radnika Fijata u Kragujevcu koje bude otpustio Stelantis ili sami napuste posao jer su nezadovoljni ponuđenim uslovima - obezbediti posao u novoj nemačkoj kompaniji u tom gradu.

Na pitanje novinara šta će biti sa radnicima Fijata u Kragujevcu, Vučić je rekao da treba imati u vidu da ne živimo u eri socijalističkog samoupravljanja i da država više ne upravlja Fijatom u Kragujevcu, kao ni Fijat, već konzorcijum Stelantis, u kome je i Fijat jedan deo.

Vučić je istakao da Stelantis donosi poslovne odluke.

Video: Radnici Fijata: Čekamo socijalni program, nema otkaza

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>