• 20

Detaljno uputstvo: Koliko košta ugradnja solarnih panela, kako do subvencija i kako smanjiti račun za struju

Odgovaramo na pitanja koliko košta ugradnja panela, koliko može da vam se vrati od subvencija i koliki je to trošak za jedno prosečno domaćinstvo

  • 20
Kako da ugradite solarne panele na kuci, Biznis Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Energetika je žila kucavica svake ekonomije, a poslednjih meseci i tema je razdora usred krize i sukoba koji se globalno prelivaju. Zbog toga su drugi izvori energije konačno dobili pažnju koju zaslužuju, i ukoliko je neko zabrinut zbog eventualnog skoka cena struje ili restrikcija može da napravi svoju elektranu.

Solarni paneli su najkraći put do toga, a mi vam donosimo kako pravilno da ugradite solarne panele na krov, proizvodite ili prodajete struju. Odgovaramo na pitanja koliko košta ugradnja panela, koliko može da vam se vrati od subvencija i koliki je to trošak za jedno prosečno domaćinstvo.

Upravo je deset lokalnih samouprava u Srbiji objavilo javni poziv za dodelu subvencija za instaliranje panela, a još 14 će to uraditi uskoro. Građani na ovaj način mogu da lakše postanu proizvođači električne energije koju troše.

Proveravali smo u resornom ministarstvu kaka je procedura.

Kako "običan" građanin može da postavi panel

"Ukoliko građani imaju veću krovnu površinu ili dovoljno prostora u dvorištu, solarna elektrana je idealno rešenje za smanjenje računa za električnu energiju, kažu a Telegraf Biznis u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Građani koji steknu status kupac-proizvođač, mogu da koriste proizvedenu električnu energiju iz solarnih panela za sopstvene potrebe, a viškove neiskorišćene energije predaju u električnu mrežu i iskoriste ih u narednom periodu uz zamenu kWh za kWh, objašnjavaju oni.

Proizvedena električna energija iz solarne elektrane se koristiti za sopstvenu potrošnju i može obezbediti 30-70% potrebne dnevne potrošnje električne energije u zavisnosti od snage solarne elektrane.

Krov, majstori, instaliranje solarnih panela paneli Foto: Shutterstock

"Na ovaj način, solarne elektrane ne štede samo novac, već obezbeđuju i visok nivo energetske nezavisnosti", navode u resornom ministarstvu.

Važno je i gde vam je krov 

Pri izboru mesta postavljanja solarnih panela treba se rukovoditi pozicijom krova u odnosu na stranu sveta, pri čemu je najbolja orijentacija prema jugu, kažu u ministarstvu, kako bi bila što veća iskorišćenost sunčevog zračenja, nagiba krova, kao i osenčenosti, dok je u slučaju izbora lokacije u dvorištu, osim orijentacije i osenčenosti, važno povesti računa i o mogućim mehaničkim oštećenima panela usled svakodnevnih aktivnosti članova domaćinstva.

Procedura za sticanje statusa kupca-proizvođača za građane je maksimalno pojednostavljena i objavljena na sajtu Elektrodistribucije.

Građani podnose zahtev koji je samo formalni akt koji sadrži podatke o budućem kupcu-proizvođaču i njegovu nameru da proizvedenu energiju preda svom snabdevaču. Za postavlјanje solarnih panela neophodan je nadzor licenciranog elektro inženjera.

Sledi procedura

Sledi povezivanje na sistem tako što se građani obraćaju svom snabdevaču sa kojim imaju zaklјučen ugovor o snabdevanju električnom energijom (u više od 95% slučajeva to je EPS Snabdevanje), podnošenjem zahteva za zaklјučenje ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem.

Po zaklјučenju ugovora, snabdevač bez odlaganja obaveštava Elektodistribuciju o zaklјučenom ugovoru.

U roku od pet dana operator sistema je dužan da pristupi povezivanju solarnih panela na sistem, uz prethodno obaveštavanje kupca o terminu kada će izvršiti povezivanje.

Kada dođu ovlašćena lica Elektrodistribucije, građani su dužni da na licu mesta dostave izjavu odgovornog izvođača radova da je ugradnja izvršena u skladu sa tehničkim pravilima struke.

Pošto se uvere da je ugradnja, naročito priprema mernog mesta ispravna, ovlašćena lica vrše povezivanje na mrežu i upisuje kupca-proizvođača u registar, čime je ukupna procedura završena.

Koliki je ceh za jedno domaćinstvo

Trenutno su u Srbiji u ponudi solarni paneli različite snage pri čemu se optimalnim za individualne korisnike preporučuju solarni paneli od 1 kW do 5 kW, godišnje proizvodnje od 1.500 kW do 7.250 kW električne energije, a koje zahtevaju od 5 do 30 m² slobodne (krovne) površine.

"Cena investicija za izgradnju solarnih panela se smanjuje kako raste njihova instalisana snaga. Za solarne panele snage od 4 do 5 kW, cena iznosi od 900 do 1.000 evra po kW. Ukupna cena investicije za solarne panele od 4 do 5 kW je 3.600 do 5.000 evra", navode nam u ministarstvu energetike. 

Pored svih značajnih novina u ovoj oblasti, uvedene su i subvencije za solarne panele (50% troškova instalacije solarnih panela snosi država, pravo se ostvaruje na konkursu).

Prema rečima naših sagovornika, najnovije subvencije za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela u iznosu od dve milijarde dinara trebalo bi da dobije ukupno 20.000 domaćinstava u Srbiji, a u pripremi je još jedan konkurs za raspodelu subvencija, planiran krajem leta, vredan 50 miliona dolara, a koji će se realizovati kroz program sa Svetskom bankom.

Kakav je period otplate i kako se vrši povrat novca 

Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo je Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalnih samouprava.

Ovaj program se realizuje po modelu da Ministarstvo i JLS učesnice programa obezbeđuju subvencije građanima do 50% iznosa sredstava (25% MRE i 25% JLS).

Nakon potpisanih ugovora između Ministarstva i JLS, JLS su u obavezi da sprovedu dva javna poziva. Prvi za privredne subjekte koji će izvršiti nabavku i radove na ugradnji solarnih panela, a drugi javni poziv za građane.

Građani se obraćaju privrednom subjektu sa konačne liste privrednih subjekata koju objavi JLS, radi sačinjavanja predmera i predračuna radova. Ministarstvo finansijska sredstva uplaćuje JLS, koja dalje sredstva uplaćuje privrednom subjektu.

Građani prilikom uplate plaćaju isključivo deo koji sami finansiraju odnosno 50% ukupne vrednosti izvedenih radova.

Poskupljuje i oprema 

Da su subvencije države idealna prilika da građani dođju do povoljnih solarnih elektrana, smatraju i domaće kompanije koje postaju partneri u ovom poslu.

"Svakako mogu građani da postave elektranu i bez subvencija, ali je skuplje. Postavljanje na krovu je najjeftinije rešenje i olakšano je dobijanje dozvola. Da bi izgrađena elektrana bila priključena na javni energetski sistem, potrebno je da se odradi i zamena brojila, ali i potpiše ugovor sa EPS-om kao snabdevačem. Posle ovoga, solarna elektrana može da se pusti u rad a energija iz elektrane može da ide ka potrošačima ili ako ima viškova da se vraća u elektro energetski sistem", kaže za Telegraf Biznis Vladan Komatović, generalni direktor domaće kompanije Green Energy 360.

Prema njegovim rečima, cena energije raste u poslednje vreme zbog celokupne svetske situacije, i ne očekuje se da će biti više na nivou na kojem je bila u prošloj godini.

Green energy 360, solarni paneli Green Energy već postavlja solarne panele na krovove/Foto: Marko Jovanović

"Samim tim raste i cena opreme, koju je sve teže naći. Problem je sa nabavkom elektronike, čelika i aluminijuma, a samim tim njihova cena raste. Uz subvenciju države, za elektranu od 6KW domaćinstvo treba da izdvoji oko 4000 evra", saglasan je Komatović i sa analizom ministarstva.

Dodaje da uz pomoć subvencija i očekivanom cenom struje u narednom periodu, povraćaj investicija u domacinstvima može da se očekuje za oko 5-6 godina.

*Procene su da površina krovova u Srbiji zauzima 600 kvadratnih kilometara i da bismo, ako se iskoristi samo 10 posto, mogli da imamo oko šest gigavata iz solarnih panela.

Video: Prvi solarni paneli kompanije Green Energy 360 na benzinskim stanicama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nataša

    2. jun 2022 | 13:15

    Što se tiče subvencija u ministarstvu energetike su me uputili na lokalnu samoupravu a lokalna samouprava se pravi luda i vraća me na ministarstvo energetike!!!! dakle kako do subvencija????

  • Срб

    2. jun 2022 | 12:15

    Данас је Спасовдан Срећна слава Београду Бања Луци Српском Сарајеву и свима који славе

  • Čovek

    2. jun 2022 | 16:51

    Ja sam ušao u te investicije i što se tiče toga ako vam firme za panele kažu da sve to košta toliko i toliko i ključ u ruke, vi slobodno dodajte na to još 1000e troškova kao što je dvosmerno brojilo 300e koje vi kupujete,prilagođenje mernog mesta to znači izmestiti merno mesto na stub nn mreže, barem kod nas u vojvodini to traže koje vi finansirate, ormarić i sve što treba to jedno 300e, dalje izlazak ekipe iz eps-a na teren oko 150e, plus uzemljenje ako vam nije zadovoljavajuće i tako dalje pa ko voli i može nek izvoli

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>