• 0

Za dugoročni prosperitet u Srbiji neophodne veće investicije u ljudski razvoj

Srbija beleži stalan napredak u ishodima ljudskog razvoja, ali je potrebno više investicija da bi se povećala produktivnost i odgovorilo na brzo starenje stanovništva

  • 0

Izveštaj "Izgradnja ljudskog kapitala za dugoročni prosperitet", koji su objavili UNICEF u Srbiji i Svetska banka i o kojem su danas ove dve organizacije razgovarale sa Savezom ekonomista Srbije, pokazuje da su sektori ljudskog razvoja – obrazovanje, zdravstvo i socijalna zaštita – neophodni za jačanje ljudskog razvoja i podršku dugoročnom uključivanju, blagostanju i rastu produktivnosti.

Sektori ljudskog razvoja u Srbiji pružaju visoka dostignuća u oblasti obrazovanja i gotovo univerzalnu pokrivenost osnovnim zdravstvenim uslugama. Međutim, ubrzano starenje populacije u Srbije zahteva da se javni rashodi usmere na unapređenje ishoda ljudskog razvoja u oblastima u kojima postoje nejednakosti, kako bi se osiguralo da svako dete, svaka mlada i svaka odrasla osoba može da ostvari svoj puni produktivni potencijal.

- Izveštaj naglašava da bi reformisanje veličine, strukture i efikasnosti javnih rashoda moglo da pomogne Srbiji da prevaziđe izazove starenja, niske produktivnosti i nejednakosti. Ove reforme bi mogle da obezbede da se dosegne do sve dece i da im se pruži šansa, posebno deci koja žive u siromaštvu ili su u nekom drugom zaostatku za svojim vršnjacima. Važno je naglasiti da bi se obuhvat i kvalitet usluga za decu mogli poboljšati kroz uštede u postojećim izdvajanjima - izjavila je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Životni standard u Republici Srbiji je značajno poboljšan u poslednje dve decenije, ali i dalje zaostaje za onim u Evropskoj uniji. Dalje unapređenje životnog standarda, ekonomske uključenosti i produktivnosti rada zavise od promovisanja obrasca ekonomskog rasta koji je usmeren na izgradnju ljudskog kapitala, uključujući kroz veću i bolju potrošnju u sektorima ljudskog razvoja.

- Starenje populacije u Srbiji zahteva povećanje produktivnosti radi podsticanja održivog ekonomskog rasta. Kao što ovaj izveštaj pokazuje, ulaganje u ljude i rešavanje pitanja nejednakosti ključni su aspekti politika čiji je cilj dostizanje dugoročnog prosperiteta u Srbiji. Sa takvim politikama, Srbija će moći brže da se približi standardu evropskih zemalja - rekao je Nikola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke za Srbiju.

- Ovaj zajednički izveštaj UNICEF-a i Svetske banke skreće pažnju na poluge politika koje mogu da promovišu održivost ekonomskog rasta u Srbiji i pravičnost javnih rashoda u budućnosti u oblastima koje su najvažnije za ljudski razvoj. S obzirom na to da dobrobit svih starosnih grupa zavisi od produktivnosti sadašnjih i budućih radnika, ulaganja u ljudski kapital dece i mladih donosi korist i dobrobit za sve generacije - rekao je Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Izveštaj stavlja snažan naglasak na decu. S obzirom na to da će današnja deca i mladi jednog dana podržavati sutrašnje starije stanovnike, ulaganje u ljudski kapital dece i mladih donosi korist svim generacijama. To podrazumeva sprovođenje politika koje deci, bez obzira na njihovo poreklo i okruženje, pružaju dobre mogućnosti za obrazovanje, efikasnu i pristupačnu zdravstvenu zaštitu, i koje pružaju podršku ugroženim domaćinstvima kroz efikasne programe socijalne zaštite.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>