• 4

Beograd proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom

Beograd na vrhu ovogodišnjeg Indeksa percepcije poslovnog okruženja u kategoriji ”najveći ekonomski potencijal”

  • 4
Panorama Beograda Foto: Marko Jovanović

Beograd je proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom u konkurenciji od 100 najvećih gradova u regionu tkz. ”Emerging Europe” (Evropa u usponu).

Ovo priznanje prestonica Srbije dobila je drugu godinu zaredom. Region ”Emerging Europe” obuhvata 23 ekonomija centralne, istočne, jugoistočne Evrope i Južnog Кavkaza, od kojih 11 su članice Evropske Unije (Estonija, Letonija, Litvanija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija).

Emerging Europe je organizacija sa sedištem u Londonu, koja ima za cilj da promoviše potencijal zemalja u usponu. U savetu ove organizacije se nalaze istaknuti evropski lideri - Ginter Ferhojgen, bivši evropski komesar za proširenje, potpredsednik Evropske komisije i komesar za preduzeća i industriju; Jon Sturza, bivši premijer i ministar ekonomije Moldavije; Rosen Plevnelijev, bivši bugarski predsednik; Ivan Mikloš, bivši potpredsednik vlade i ministar finansija, potpredsednik vlade za privredu i ministar za privatizaciju Slovačke, Mirčea Džoana, zamenik generalnog sekretara NATO-a i drugi.

Beograd je ove godine i treći po broju talenata, dok je 2021. godine godine bio na petom mestu. Prag, glavni grad Češke je proglašen za grad sa najboljem poslovnom okruženju u 2022. godinu.

Žiri koji je odlučivao o rangiranju gradova, čini više od 100 globalnih stručnjaka za strane direktne investicije (SDI), savetnika za odabir lokacija i analitičara lokacija. Oni su tokom 2021. godine analizirali 100 gradova u Evropi sa populacijom iznad 200.000 stanovnika, kao i dva glavna grada u regionu, gde je stanovništvo ispod 200.000.

U okviru samita Emerging Europe, u Briselu 23. juna, biće održana i Ceremonija dodele nagrada. ”Budućnost Evrope u usponu 2022.” je peto izdanje nagrada koji prikazuje najbolje iz regiona: pojedince, javne i privatne organizacije, kao i projekte i inicijative. Ove godine, u finale su ušla i tri programa iz Srbije – ”Moja prva plata”, ”Digitalna ekspedicija” i ”Nesalomivi”.

Video: Šta je pokazao startap skener, kakva je naša scena?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>