• 2

Starbaks traži novog direktora, ali van firme: Da li podržavate takvu praksu?

Ko god preuzme "uzde", naslediće posao koji se još uvek oporavlja od pandemije, posebno u Kini

  • 2
Starbucks, Starbaks

Foto: Shutterstock

Mnoge kompanije, za liderske pozicije, angažuju osobe koje nisu zaposlene u samoj kompaniji: drugim rečima, traže direktore "sa strane". Ta praksa se pokazala kao uspešna, ali koliko su sa njom saglasni ostali radnici?

Sledeći izvršni direktor Starbaksa dolazi izvan kompanije, rekao je privremeni lider, Hauard Šulc, za WSJ. On se vratio na vrhovnu poziciju u aprilu, nakon odlaska bivšeg izvršnog direktora Kevina Džonsona. Uprkos spekulacijama analitičara i investitora da bi tu mogao i da ostane, Šulc je to javno demantovao.

Kako kaže, ne planira da ostane na tronu Starbaksa i tokom jeseni, te će tada biti imenovan novi lider poznatog lanca kafeterija. Šulc je za medije rekao kako planira da u potpunosti napusti Starbaksov tzv. C-suite sektor, kojem pripadaju menadžeri sa izvršnom funkcijom (npr, CEO, CFO, COO, CIO).

Ko god preuzme "uzde", naslediće posao koji se još uvek oporavlja od pandemije, posebno u Kini, i koji se suočava sa sve većim naporima barista da se udruže u sindikat u SAD. Kompanija, istovremeno, unapređuje svoje kafiće u Americi kako bi odgovorila na zahteve kupaca koji žele da naruče i preuzmu njihove kafe.

- Zarad budućnosti kompanije potreban nam je domen iskustva i stručnosti u brojnim disciplinama koje sada nemamo - rekao je Šulc za Žurnal. On je, inače, vodio agresivnu kampanju protiv sindikalnog pritiska, koji je opteretio akcije Starbaksa.

Starbaks čaša

Foto: Shutterstock

Deonice su pale za 13%, otkako se vratio u kompaniju. Sindikalni napori bi takođe mogli biti razlog zašto kompanija traži nekog "novog", odnosno nekoga sa strane.

Da li ste pristalica ovakvih praksi u korporativnom svetu: da se "zaobilazi" kadar zaposlen u kompaniji, te da se lideri traže izvan date grupacije? Pišite nam u komentarima.

Video: Evo kako izgledaju kafe od 400 dinara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ne poznajem

    7. jun 2022 | 16:52

    starbaksa tako da ne mogu da komentarisem

  • Sasa

    7. jun 2022 | 11:43

    Bitno je da je sposoban da pravi dobar biznis za kompaniju nije vazno odakle dolazi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>