• 5
 ≫ 

Zbog kafe od 570 dinara, ovaj grad važi za najskuplji na svetu: Stranim radnicima je sve teže

 ≫ 

Rat u Ukrajini doveo je do povećanja cene jestivog ulja u proseku za 25% prošle godine

  • 5
Hong Kong, New York, Geneva, London Foto: Pixabay

Prema novoj studiji, Hongkong je drugu godinu zaredom najskuplji grad na svetu za život iseljenika.

Drugo i treće mesto na ovoj rang listi zauzeli su Njujork i Ženeva, a slede London i Tokio. Više cene i jača valuta, zabeleženi tokom prošle godine, zadržale su ovaj azijski grad na vrhu pomenute liste. Rastući troškovi iznajmljivanja su jedan od razloga zašto su London i Njujork zauzeli prve pozicije , pri čemu je renta u tim gradovima porasla za 20%, odnosno 12%.

Na drugom mestu su izveštaji o troškovima života, a Singapur je ostao na 13. mestu uprkos značajnom porastu cena kirije, benzina i komunalnih usluga. Ali, one su "nadoknađene" slabljenjem singapurskog dolara u odnosu na druge regionalne valute tokom drugog dela perioda istraživanja, saopštila je kompanija "ECA International".

Japanski gradovi su pali, kako je jen oslabio, dok su kineski gradovi porasli — sa Šangajem i Guangdžouom koji su zauzeli 8, odnosno 9. poziciju.

Anketa pokazuje i da su cene benzina u proseku porasle 37% u odnosu na godinu dana ranije, u svim gradovima, dok je Bejrut zabeležio rast od 1.128%. Ankara je najjeftiniji grad na svetu za iseljenike - pala je za pet mesta, na 207. poziciju.

Rat u Ukrajini doveo je do povećanja cene jestivog ulja u proseku za 25% prošle godine, u ovim gradovima. Cene goriva u Teheranu su bile najjeftinije, pri čemu je litar benzina koštao samo 0,09 dolara.

Samo neki od razloga zašto se Hongkong našao na vrhu liste jesu cena šolje kafe (5,21 dolara; oko 570 RSD), benzin (litar je 3,04 dolara) i paradajz (kilogram je 11,51 dolara). U saopštenju se navodi da, "iako je na Hongkong u protekloj godini uticala manja globalna inflacija nego na drugim regionalnim i globalnim lokacijama, on je i dalje najskuplja lokacija na svetu".

Hongkong Hongkong / Foto: Pixabay

Snaga hongkonškog dolara, koji je vezan za američki dolar, u protekloj godini mu je omogućila da zadrži svoju poziciju najskuplje lokacije na svetu jer su druge valute oslabile. "ECA International", inače, analizira cene robe široke potrošnje i usluga na više od 490 lokacija širom sveta, dok su podaci o smeštaju takođe uzeti u obzir, upoređujući troškove iznajmljivanja u oblastima koje obično naseljavaju iseljenici.

Kompletan spisak najskupljih gradova za iseljenike

1. Hongkong

2. Njujork

3. Ženeva

4. London

5. Tokio

6. Tel Aviv

7. Cirih

8. Šangaj

9. Guangdžou

10. Seul

Južna Koreja, Seul Seul / Foto: Unsplash

11. San Francisko

12. Šenžen

13. Singapur

14. Peking

15. Jerusalim

16. Bern

17. Jokohama

18. Kopenhagen

19. Oslo

20. Tajpej

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>