• 0

Ovaj biznis ostaje imun na rat i posledice krize: "U energetskom sektoru je najtraženije rešenje"

Dobit, pre poreza, bila je na rekordnom, do sada neviđeno nivou - od 1,3 milijardi evra

  • 0
beč noću

Foto: Shutterstock

Najveći austrijski proizvođač čelika Festalpine (Voestalpine), sa sedištem u Lincu, ostvario je najbolju poslovnu godinu u svojoj istoriji.

Pandemija virusa korona, i sada rat u Ukrajini, očigledno ne utiču na poslovanje ovog koncerna, koji je u poslovnoj 2021/2022. ostvario najveći obrt u istoriji kompanije sa 14,9 milijardi evra.

Dobit, pre poreza, bila je na rekordnom, do sada neviđeno nivou - od 1,3 milijardi evra.

Direktor kompanije Herbert Ajbenštajner ocenio je da je koncern dokazao veliku fleksibilnost i sposobnost prilagođavanja - dva faktora koja su ključna što pandemija, a ni rat u Ukrajini nisu ostavili posledice. Istakao je da je potražnja za visokokvalitetnim proizvodima stabilna, da poseban bum doživljavaju oblasti tehnologije za skladišta, kao i visoki regali za skladišta, ali i u energetskom sektoru - čelik je sve traženiji.

Najmodernija čeličana u Kapfenbergu na leto počinje sa radom, a od jeseni će biti u punom pogonu. Festalpine je planirala troškove izgradnje pogona u iznosu od 350 miliona evra, ali je projekat bio skuplji između 10 i 20 odsto.

Inače, početkom godine smo pisali o tome koliko je čelik uznapredovao i tokom 2021. godine. Podsećamo, vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji je u četvrtom kvartalu lani porasla za 27,1 odsto u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama taj rast iznosio 10,4 odsto u odnosu na isti kvartal 2020. godine, objavio je tada Republički zavod za statistiku.

Čelik je, kao što znamo, legura gvožđa koja se dobija dvostrukim prečišćavanjem gvozdene rude. U prvom delu procesa, iz rude se dobija legura sa više od 2% ugljenika, dok se u drugom delu - taj udeo smanjuje na ispod 2%.

Takav čelik se koristi kao konstruktivni materijal za izgradnju mostova, visokih zgrada, industrijskih hala, hangara, sportskih dvorana, stadiona itd.

Video: Vučić obišao skladište Republičke direkcije za robne rezerve

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>