• 2
 ≫ 

Protest dela radnika Fijata u Kragujevcu

 ≫ 

Premijerka Ana Brnabić rekla je da pregovori sa predstavnicima sindikata i zaposlenih nisu propali, ali da su oni koji su danas pozvali na protest ponovo prekršili ono što je dogovoreno

  • 2
kragujevac fiat fijat Foto: Shutterstock

Deo radnika kragujevačkog "Fijata" okupio se danas ispred zgrade Gradske uprave, a odatle su se uputili ka ulazu u grad, sa namerom da ga blokiraju.

Oni će blokirati ulaz u grad, na kružnom toku na ulasku u Kragujevac iz pravca Batočine.

Nezadovoljni što im, kako kažu, vlada nije odgovorila na zahtev i do juče u 11 sati nije izašla sa konkretnom ponudom za zaposlene koji su tehnološki višak, niti po pitanju visine otpremnina, navode da će o narednim koracima odlučivati tokom vikenda, a najvljuju i mogućnost novog protesta u Beogradu.

Premijerka Ana Brnabić rekla je ranije danas na Ohridu da pregovori sa predstavnicima sindikata i zaposlenih u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu nisu propali, ali da su oni koji su danas pozvali na protest ponovo prekršili ono što je dogovoreno.

- Vlada je ispunila sve što je rekla i sve što smo obećali i mi pri tome stojimo. Nažalost, oni koji su danas pozvali na protest ponovo su prekršili dogovor - rekla je Brnabić.

Navela je da je dogovor sa predstavnicima sindikata i zaposlenih u Fijatu jasan i da je o tome pričala na pres konferenciji posle sastanka u Kragujevcu, te da su to ponovili i predstavnici sindikata i predstavnici radnika.

- A to je da mi nećemo izlaziti sa konačnim stavom o otpremnini ili o tome šta će biti ponuđeno onim radnicima koji ostanu bez posla, jer su tehnološki višak ili zato što ne žele da idu u inostranstvo na 18 ili 24 meseca pod ponuđenim uslovima, dakle da ćemo izaći tek kada se završi proces prijave radnika za inostranstvo - rekla je Brnabić i dodala da se taj proces završava 20. juna.

Dodala je i da će ranijive kategorije biti zaštićene - trudnice, majke za decom do pet godina, invalidi, porodice koje su u procesu vantelesne oplodnje.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Fijat Srbija Saša Ðorđević rekao je jutros da je odziv radnika za rad u inostranstvu slab jer se, kako je rekao, za nju prijavilo manje od 200 ljudi, što je ocenio kao broj ispod svih očekivanja. On je naveo da je današnji protest "iznuđen", jer se kroz pregovore za dve nedelje nije došlo do rešenja.

Video: Radnici Fijata: Čekamo socijalni program, nema otkaza

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buca

    17. jun 2022 | 13:56

    Resenje je da se firma uvede u stecaj pa svi na biro jer im samo to odgovara tj sindikatu.

  • Jova

    17. jun 2022 | 14:48

    Ljudi, teska vremena dolaze. Nema nigde na svetu garancije za posao.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>