• 4

Komšije izračunale: Koliko tačno košta noćenje za četvoročlanu porodicu na jadranskom primorju

Kolege su proveravale i situaciju u Neumu. Dok u Hrvatskoj smeštaj obično košta 100-200 evra, na rivijeri BiH cene su uglavnom dvocifrene.

  • 4
Makarska, Dalmacija, Hrvatska, more, plaža Foto: Shutterstock

Regionalni mediji proveravali su koje su trenutno cene smeštaja na obali za nedelju dana boravka. Zanimalo ih je koliko bi takav odmor koštao prosečnu hrvatsku četvoročlanu porodicu, roditelje sa dvoje dece, i ima li šanse da se priušti.

Teško je naći smeštaj ispod 150 evra na ostrvima

Izuzetno popularna Komiža počela je da se puni pre nekoliko meseci. Vrhunac sezone je odavno rasprodat u smislu odlično uređenog i pristupačnog smeštaja. Za četvoročlanu porodicu od 11. do 17. jula u Komiži nema ispod 150 evra po noći. Ima vilu do 500 evra.

A na Airbnb-u se nudi samo desetak smeštajnih objekata. Slično je i na ostatku Visa. U ponudi imamo apartmane i vile od 100 do 1000 evra. Ima sve od kompletnih rupa do savršeno uređenih vila koje zaslužuju visoke cene, piše index.hr

7 noćenja u Makarskoj  5.250 kuna (697,96 evra)

Prve nedelje jula na Visu se još uvek može naći nešto dobrog kvaliteta. U Žena Glavi smo pronašli dve prelepe, tradicionalno obnovljene kamene kuće za odmor po veoma povoljnoj ceni od 55 evra po noći, što sa naknadama za Airbnb usluge i čišćenje na kraju iznosi ukupno 467 evra. Više nego dobro za četvoročlanu porodicu u špicu sezone na Visu.

U Makarskoj su cijene, očekivano, nešto niže nego na Visu. Kreću se od 80 do 250 evra dnevno, a smeštaja je mnogo više. Solidan stan van centra grada koštao bi četvoročlanu porodicu, prema onome što vidimo do sada, oko 700 evra za sedam noćenja, što bi bilo oko 5.250 kuna (697,96 evra). Ako žele nešto skuplje, mogu da uzmu apartman sa bazenom za 1.269 evra po noći.

U Neumu upola jeftinije

Kolege su proveravale i situaciju u Neumu. Dok u Hrvatskoj smeštaj obično košta 100-200 evra, na rivijeri BiH cene su uglavnom dvocifrene. Dosta stanova se može naći i za manje od sto evra, što je svakako jeftinije.

Pronašli su vrhunski uređen apartman za 370 evra za sedmodnevni boravak, odnosno pet noćenja za četvoročlanu porodicu. Ali kada je reč o vilama sa bazenima, cene su, bar prema onome što vidimo do sada, za nedelju dana u julu gotovo iste kao na hrvatskom primorju.

Dubrovnik nudi raznolikost. Ima apartmana za 80 evra, ali ima i vila za 400 evra, posebno kada se ide u Mokošicu. U centru je, međutim, druga priča. Stari grad izgleda uglavnom rasprodat.

Smeštaj koji je ostao besplatan košta preko 150 evra, pa bi, osim naknade za usluge, četvoročlana porodica boravak ovde platila i do 757 evra, što je pedesetak evra više nego u Makarskoj.

U Hvaru za nedelju dana u stanu 1.751 evro

Dubrovnik je melem za džep kada pogledate grad Hvar. Tamo su cene, očekivano, visoke. Izgleda da se vansezonskim cenama dodaju samo nule. Tako stanovi na Hvaru koštaju od 155 evra (to je cena najboljeg što smo uspeli da nađemo) do 1.256 evra. Ima ih od 500, 300 i 800 evra i uglavnom su sve cene primetno iznad proseka ostatka primorja.

Hrvatska, plaža, jadransko more, odmor, kafici Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Moglo bi se reći da je standard za noćenje na Hvaru u julu u apartmanu za četvoročlanu porodicu oko 280 evra, što bi značilo da će za sedmični boravak platiti 1.751 evro, odnosno 13.132 kune.

Sućuraj i Jelsa, a cene su drastično niže

Dobro je znati da ostrvo Hvar nije samo poznata turistička zona. Nudi mnogo malih sela u svom centru, pa se preporučuje da posetite Brusje, Velo Grablje, Dol ili Vrbanj, gde će uskoro početi berba lavande, i pronaći smeštaj u stanu u prelepoj kamenoj kući za šezdeset evra i putovati deset kilometara. do prve plaže ili gde god želite.

Jelsa je takođe mnogo jeftinija alternativa Hvaru, a nije skup ni Sućuraj koji nudi bogatu istoriju i autohtono vino.

Poređenja radi, četvoročlana porodica u Jelsi ili Sućurju mogla bi da nađe smeštaj za sedam noćenja za 500 evra, a sve je to isto ostrvo do kojeg se automobilom stiže za sat vremena vožnje.

Na Pagu birajte Kolan ili Šimune, a ne Zrće ili Novalju

Hvar je prilično sličan Pagu po tome što postoje poznate zone, poput Zrća i Novalje, te mirne oaze, poput Kolana i Šimuna, gdje možete nesvjesno uživati u odličnoj hrani i jeftinijem smještaju, ako već nije rasprodat.

U Novalji je prosek noćenja, barem iz onog koji pružaju Booking.com i Airbnb, oko sto evra. Za četvoročlanu porodicu to je ukupno 763 evra sa naknadama za 7 noćenja.

U Metajni se već može naći smeštaj za sedamdesetak evra, ali i najbolje plaže. U centru grada Paga i dalje postoji smještaj za 60 eura, što bi za sedmicu bilo 467 evra sa naknadama. Uopšte nije loše. Među jeftinijima videli smo stan koji se nalazi na samom trgu u samom centru grada.

U Crikvenici bi četvoročlana porodica platila 568,34 evra

Cene u Crikvenici su nešto više nego u gradu Pagu, ali opet znatno niže nego u Hvaru, Makarskoj ili Komiži. Apartman u Crikvenici košta oko 80 evra po noći, a ima od 60 do 97 evra. Ovde bi četvoročlana porodica sa naknadama za sedam noćenja platila oko 570 evra, što je oko 568 evra. Gotovo identično je i u Novom Vinodolskom.

U Rijeci je skuplji za deset evra, ali je smeštaj mnogo bolji. Istra je uvek dobra ideja. U srcu poluostrva pronašli smo renoviranu kamenu kuću sa bazenom za 84 evra po noći. Ceo prostor se izdaje, ima klimu, parking, sve što je potrebno. Za ovo četvoročlana porodica treba da plati oko 600 evra.

Srednja Istra nudi kuće sa bazenom

Centralna Istra nudi vrhunske opcije za malo novca. Gazde su se potrudile da kupe hidromasažne kade ili bazene, a za mnoge su cene ostale iste kao i pre kupovine. Međutim, smeštaj na obali, u Puli, Rovinju, Umagu i sličnim poznatim lokacijama, drži cenu kao i na ostatku hrvatskog primorja.

Tako da tamo četvoročlana porodica, ako želi pristojan stan sa klimom i parkingom, treba da izdvoji 600 do 700 evra za sedam noćenja.

U Trstu nije ostalo ništa dobro, ali u Crnoj Gori ima vrhunskih stanova za 60 evra

Poređenja radi, ekipa je svratila i u Trst. Cene su malo veće u Italiji, a smeštaj mnogo, mnogo manje. A ono što je ostalo ne izgleda dobro. Samo tamo šira okolina Venecije nudi razlog da se potroši gorivo i otputuje na godišnji negde gde ima dobrog i pristupačnog smeštaja, ali opet, čini se da trenutno mnogo bolje apartmane, kako izgledom tako i cenom, ima i u Hrvatskoj.

Na drugom izlasku iz zemlje, u Crnoj Gori, Herceg Novi nudi luksuzno uređene apartmane u prvim redovima do mora već od šezdeset evra, što bi četvoročlanu porodicu koštalo 486 evra za sedam noćenja.

Potrošili biste dosta goriva, ali bismo verovatno uštedeli na razlici u ceni, posebno ako se uračunaju odlasci u restorane i potrošnja na turističke aktivnosti.

Video: Influenseri mogu biti originalni na predivnim poljima lavande: Solun ima novu atrakciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    21. jun 2022 | 21:21

    За те паре идите на Мајорку, или на егзотичнија места северне Африке.

  • Mile

    21. jun 2022 | 19:45

    Ma kaki ne trea ništa. Ja onomad kad sam bijo nas pet 5 Ej je spavalo u automobilu i poneli smo šator. Kuvalo se pilo ma bila je to žurka prava deset 10 dana. Ko nije video ne zna zato. Samo pitajte za Mileta iz begeca svi me znaju tamo.

  • baba smilja iz darosave

    21. jun 2022 | 17:46

    nije jadranska obala hrvatska crnagora i bih a gde je italijanska istocna obala

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>