• 0

Predstavljen vodič kroz blokčejn tehnologiju: Koji su njegovi osnovni principi?

Šta je to Blokčejn? Koji su njegovi osnovni principi?

  • 0
Panel

Foto: Nemanja Vuković

Inicijativa „Digitalna Srbija” i Srpska blokčejn inicijativa organizovale su panel Ko je čuo za blokčejn?, a povod okupljanja bilo je predstavljanje vodiča Uvod u Blokčejn, kreiran u okviru projekta Preduzmi ideju, koji konzorcijum okupljen oko Inicijative „Digitalna Srbija” sprovodi uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Na panelu koji okupio predstavnike Blokčejn zajednice, organizacije podrške startapima i studentske organizacije učestvovali su: Ivan Bjelajac, vlasnik i suosnivač MVP Workshop-a, Aleksandar Matanović, osnivač i vlasnik ECD kriptomenjačnice, Branko Urošević redovni profesor i osnivač master programa iz oblasti Računarskih finansija (MCF) na Računarskom fakultetu i Jovan Milovanović suvlasnik Finspot-a i kreatora prvog digitalnog tokena u Srbiji.

Panel je moderirala Emilija Vuković, predsednica Srpske blokčejn inicijative.

Dokument, koji je nastao kroz saradnju sa Srpskom blokčejn inicijativom, daje uvid u osnove blokčejna, kao revolucionarne tehnologije koja je svojom pojavom promenila tradicionalno razumevanje finansija i drugih sistema.

Šta je to Blokčejn? Koji su njegovi osnovni principi? Kako investirati u blokčejn i šta budućnost donosi u tom kontekstu? Ovo su samo neka od pitanja, čiji su odgovori dostupni u vodiču.

"Uvod u Blokčejn namenjen je svakome ko želi da se upozna sa osnovnim pojmovima onoga što nam donosi Web3. Ovaj sažeti vodič napravljen je na predlog Inicijative „Digitalne Srbije” sa idejom da neko ko želi da stekne znanja u ovoj oblasti, zna odakle da počne. Autor vodiča Aleksandar Matanović osnivač i vlasnik ECD kriptomenjačnice ima preko deceniju iskustva u industriji, a takodje je konsultant i edukator u oblasti kriptovaluta i blokčejn tehnologije.

U vodiču ćete videti zašto blokčejn može da se uporedi sa mrežom za tenis, šta su javni a šta privatni lanci, kako funkcioniše bitkoin, koje su prednosti a koje mane blokčejna kao i objašnjenje šta je NFT. Ovaj vodič idealna je polazna tačka za ulazak u Web 3 jer na jednostavan način objašnjava komplikovane pojmove", objasnila je Emilija Vuković predsednica Srpske blokčejn inicijative.

Ističući značaj ovakvih inicijativa, učesnici panela razgovarali su o mogućnostima koje blokčejn tehnologija nudi, njenoj inovativnoj prirodi, kao i o načinima za približavanje ove teme širem krugu korisnika.

"Siguran sam da će ovaj vodič biti interesantan različitim ciljnim grupama i da će im olakšati razumevanje složenih procesa i pojmova na koje inače asocira ova tehnologija. Ovo je samo jedan od prvih koraka; u narednom periodu planiramo različite aktivnosti, programe i edukativne sadržaje koji će otvoriti prozor u blokčejn za sve zainteresovane", rekao je direktor projekta „Preduzmi ideju”, Nebojša Bjelotomić.

Vodič je dostupan za besplatno preuzimanje na sajtu projekta Preduzmi ideju - https://www.preduzmi.rs/

Video: Šta je pokazao startap skener, kakva je naša scena?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari