• 7
 ≫ 

Basta: Vlada treba da osnuje Nacionalnu korporaciju za atomsku energiju Srbije

 ≫ 

Dodao je da je jako nepohodan korak je i donošenje Prostornog plana za posebne namene i dopuna Energetske strategije

  • 7
Rade Basta

Foto: Beogradske elektrane

Sa dolazećom zimom i pretnjama nestašicom struje i gasa na Starom kontinentu, i Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu kako bi obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom, naglasio je direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta.

On predlaže da država Srbija treba da ukine Moratorijum, školuje kadrove i razvija proizvodnju električne energije u atomskim elektranama, a da Vlada Srbije osnuje Nacionalnu korporaciju za atomsku energiju Srbije sa udelima u kapitalu privrednih, domaćih društava, strateških partnera, kao i nosilaca tehnologije i menadžmenta.

- Potrebno je izgraditi prvu nuklearnu elektranu da zameni termoelektranu na ugalj sa jedinicama po 1.000 megavata ili modularne sa manjim jedinicama od po 350 megavata. Modularne jedinice su pogodne za integrisano upravljanje uz rad sa drugim elektranama sa pogonima na vetar i Sunce kao i na gas, vodonik, i druge izvore. Atomske elektrane su osnov stabilnosti snabdevanja uz elektrane na vodu, vetar, Sunce, vodonik, gas... Tehnološki oslonac treba da budu EU i SAD, odnosno partneri sa zapada koji su spremni da uđu sa Republikom Srbijom u takav jedan projekat. Na primer: evropski i američki inovativni modeli nuklearnih elektrana na atomski pogon od po 350 do 1000 megavata snage - naveo je Basta.

Dodao je da je jako nepohodan korak je i donošenje Prostornog plana za posebne namene i dopuna Energetske strategije.

- Strateški pravac Srbije treba da bude Atomska energija sa dugoročnim planom razvoja, a koji uključuje i energiju vetra, Sunca, vode, pa i energiju koja se dobija smanjenjem njenog rasipanja. Naravno, zatražio bih pod hitno od naše države javno slušanje u Skupštini Srbije sa eminentnim stručnjacima na ovu temu - naveo je u pisanoj izjavi direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dorćolac

    25. jun 2022 | 17:02

    Ovaj nije u stanju da zagreje Beograd u januaru a gura se oko atomske energije,drugi Grčić,a i liče....!!!!!

  • Verosav

    26. jun 2022 | 08:40

    Muka mi je kad jedan telohranitelj komandira policije govori o nuklearkama.

  • Перагеније

    25. jun 2022 | 15:37

    Старо питање: КАКО обезбедити безбедно ОДЛАГАЊЕ радиоактивног отпада?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>