• 53

"Letujemo u Grčkoj, s dvoje dece, cene su korektne": Špagete 100 dinara, ležaljke gratis uz kafu

Krofne sa čokoladom su 2 evra, a kukuruz na šetalištu isto toliko, priča nam jedna Beograđanka koja trenutno boravi u Asprovalti

  • 53
Grčka cene

Foto: Freepik, Shutterstock

Asprovalta je od Soluna udaljena oko 70 km, i nalazi se na putu za Kavalu, a blizina Svete Gore čini je još atraktivnijom destinacijom za naše turiste.

Takođe, treba pomenuti da je svega 4 kilometra udaljena od popularnog Stavrosa, te da nudi komforan smeštaj, pogodnu klimu, obilje prodavnica, taverni, ribljih restorana i ostalih lokala.

Upravo u ovom prelepom gradiću trenutno letuje jedna naša čitateljka, koja je na odmor otputovala sa suprugom i dvoje dece.

Dakle, kako ove sezone, u jeku svetske inflacije i rastućih cena, izgleda jedno prosečno letovanje u Grčkoj za četvoročlanu porodicu?

- Maltene svake godine idemo u Grčku na more, a imam utisak da su Grci sada ljubazniji nego ikad, zaista se trude, već je opšte poznato da mnogi govore i srpski. Cene su možda malo veće u odnosu na prošlu godinu, ali korektne. Ne možemo tačno da procenimo razliku, što opet znači da nije drastična - priča nam J. M. iz Beograda.

Nabraja nam neke od cena:

Krofne sa čokoladom su 2 evra, kukuruz na šetalištu isto toliko, dok su ležaljke na plaži gratis - kada poručite piće. 

- Kafe su u rasponu od 3,5 do 4,5 evra, recimo najjeftinija opcija su epreso ili grčka domaća kafa. Hladan nes i sokovi su takođe 3,5 evra, dok su ceđeni sokovi za evro skuplji. Kada je reč o marketima, morate malo da istražujete ako želite da prođete povoljnije. Ima razlike ne samo u markama proizvoda, već i u tome da li je radnja manja, veća, kao i kod nas uostalom... - kaže J. M.

Đus je, kaže, 1,5 evro; grčki jogurt u kantici od kilogram je 4 evra; mleko je 1,2 evra, dok je jogurt (tečnija verzija od našeg) skoro 360 dinara. Paradajz koji je kod nas pojeftinio poslednjih dana, u Grčkoj i dalje ima cenu od 2,5 evra. Ako vas zanimaju jaja, 10 komada je 3 evra.

Pakovanje očišćenih maslina od 250 grama možete naći za 1,7 evra, dok su flaširane vode od 0,80 centi do dva evra (pakovanje od šest litarskih flaša). Špagete poznate italijanske marke su 0,90 centi, a konzerva tunjevine je 1,8 evra. Hleb je u pekarama oko evro.

Kolači su u poslastičarnicama nekih 300 dinara, dok kugla sladoleda varira od 0,80 centi do evro i po. I dolazimo i do čuvenog girosa o kojem smo pisali još na početku sezone, a čija je cena i u Asprovalti 3-3,5 evra, uz dodatak "tzatziki" koji se posebno naplaćuje - 0,5 evra.

To su cene girosa "za poneti", a ako želite da sednete u restoran te poručite ovo grčko jelo na tanjiru - onda ćete ga svakako platiti više, i to dvostruko. Cene idu od 5 do 7 evra - što se najčešće sreće.

U grčkim restoranima neretko se jede i musaka, koja je oko 7-8 evra, a svako ko je jednom probao - nije joj odoleo; vrlo je slasna i bogata, tako da ne propustite musaku na grčki način. Porcija ribe ili školjki je 10 do 15 evra, zavisi od vrste, da li je brancin, orada...

Inače, ova Beograđanka nam kaže da su odseli u pristojnom apartmanu, za 40 evra po danu, pri čemu ih od plaže deli nekoliko minuta: drugim rečima, terasa gleda na more.

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љуба

    27. jun 2022 | 21:45

    Гирос 5€, кафа 4€, 55€ апартман ,сок,ово,оно и 1000 € или 2000€ или 468,50€ да ме кошта летовање у Грчкој..у Грчкој сам!! Летоваћу у Рибарској бањи,ако не будем могао да путујем у Грчку,али у Црној Гори или Хрватској, 1€ у животу нећу оставити!!

  • aaaaaa

    27. jun 2022 | 23:12

    Grcka je specificna sama po sebi.Deo Gde idu nasi turisti ta strana je nesto jeftinija ,ali realno ima mesta za svaciji dzep.Ima ostrva pored onih najskupljih poput Mikonosa,Santorinija preko nekih slicnog levela ,ali dosta povoljnijih npr.Naxos,Paros,Milos.Ljudi treba da se upravljaju prema svom dzepu i mogucnostima.Dal su paradajz turisti ili ne to nije bitno,bitno je otici negde porodicno pli provesti neko vreme na kvalitetan nacin s porodicom.Ja svake godine dodjem na par dana u Atinu i ne bude mi dosadno Volim taj grad i rado se vracam.

  • DRagutin

    27. jun 2022 | 23:02

    Ja sam trenutno u Pefkohoriju i aj da napišem i cene koje su ovde pa neka svako uporedi sa cenama kod njega u kraju gde živi! Cene voća su iz prodavnice Greenfield, paradajz 0.99€ kg(fantastičnog ukusa), trešnje 2.5€ kg velike kao manji orah a isto fenomenalno ukusne, lubenice 0.69€ kg, paprika zelena ljuta 0.99€ kg itd ,uglavnom cene izmedju 0.99-2€... u Marketu, pivo od 1€ pa na dalje flaša piva, jogurt 2€ L, jaja 6kom 1.5€, voda 1.8 € paket od 6x1.5L, cola zero, 2€ flaša od 2L, hleb beli pekarski 1.5 €, kifla 0.5€, peciva od 1.5€ ogroman kroasan do 2.5€ za razna peciva sa sirom ili viršlom. Na plaži ležaljke su od 0-8 € po ležaljci, pretežno su 10€ komplet, zavisi od mesta i od udobnosti ležaljke da li imaju masivni dušek za izležavanje a za 0€ ležaljke plus piće ima ali je to mesto uglavnom nezahvalno za kupanje sa kamenjem odmah pri ulasku u vodu. Giros od 3,8-4€ za poneti a oko 9€ na tanjiru, riba orada- 32€ komplet večera za dve osobe plus piće koje košta npr pivo od 3.5-6€ veliko točeno, domaća točena vina su 4€ za 0.5L, flaša 0.7L Merlota 16€ ... Pizza velika porodična special, nafilovana pošteno sa sirom, mesnim dodacima u pizzeriji Kapri (najpoznatijoj u Pefkohori) 13.5€ za poneti u objektu 16€... Kokteli od 8-12€, rakije 8-12€ 0.05 ,... Gorivo trenutno 2.39€ litar benzina... Voda u moru fenomenalna za kupanje, nema stresa pri ulasku... Eto toliko od mene...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>