• 24
 ≫ 

Čeka nas novo poskupljenje cigareta u narednom periodu: Paklica ide iznad 320 dinara?

 ≫ 

Srbija nastoji da dostigne standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta

  • 24
Duvan cigarete Foto: Shutterstock

Paklica cigareta će narednih nedelja može biti skuplja u proseku za 10 dinara, zbog redovnog usklađivanja akciza. Prema našim saznanjima, za tačno toliko su duvandžije tražile veće cene. Očekuje se da se tačan iznos objavi i u Službenom glasniku.

Novi cenovnik će početi da važi za neke marke već od 1. jula, dok će druge duvandžije primenu početi nekoliko dana kasnije. Kao i svakih šest meseci, gotovo je izvesno da će proizvođači preliti ovaj teret na džep potrošača.

Međutim, nije sve do visine akcize. U Srbiji bi trebalo da usledi još nekoliko poskupljenja (posle januarskog još šest) duvanskih proizvoda kako bismo do 2025. godine došli na nivo da država prihoduje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što bi bilo približno nivou EU.

Sa novim povećanjem, od oko 1, 5, država bi od proizvođača uzimala 81 dinar po paklici. Osim državnog nameta, na cenu cigareta obračunava se i proporcionalna akciza (33 odsto) i PDV.

Sa januarskim poskupljenjem cigarete koje su bile 310 skočile na 32o dinara. Najskuplje su išle do 600 dinara.

Na fotografijama iznad su cene od prošlog jula.

Srednjoročnim planom predlaže se da se specifična komponenta akcize svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici. Predložene su izmene i za način obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan koji se sve više koristi kao supstitucija za cigarete kako bi se smanjila razlika između akcize na taj proizvod i akcize na cigarete.

U Srbiji akciza na nesagorevajući duvan je 6,76 procenata maloprodajne cene a u EU je od 11,08 % u Holandiji do 51,04 % u Francuskoj.

Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za po 1 dinar po mililitru svake godine u srednjoročnom periodu do 2025. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima

    28. jun 2022 | 17:00

    Najveći antipušači su bivši pušači. Oni se raduju kod poskupljenja cigareta kao da su dobili sedmicu na lotou.😀

  • !!!!!!

    28. jun 2022 | 16:37

    A evropske plate!!!!!!!?????? Drzava je raspad!!!

  • Marija

    28. jun 2022 | 16:36

    Ide li Srbija da dostigne standard plata u EU ? Ili su samo cene bitne da budu kao u EU a sto su plate nize u proseku od 10 do 20 puta to je normalno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>