• 3

G7 bi da prisili Rusiju da prodaje naftu po nižim cenama: "Rijad neće podržati nameru Zapada"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavili su planove za ograničenje cena ruske nafte na samitu G7 u Elmauu

  • 3
nafta Foto: Shutterstock

- Saudijska Arabija i njeni partneri u Savetu Persijskog zaliva za saradnju neće podržati nameru Zapada da ograniči cene ruske nafte na globalnom tržištu - izjavio je za Tas s Mohamed Dijab, stručnjak za svetsku ekonomiju na Libanskom institutu za ekonomske studije.

- Epoha kada su naftne monarhije bile spremne da ispune svaki zahtev Sjedinjenih Država i Zapada je prošlo. Moderna politička elita u zemljama GČ-a vodi izbalansiranu politiku i zainteresovana je za očuvanje partnerskih odnosa s Rusijom, tako da će reakcija arapskih izvoznika nafte od Saudijse Arabije do Alžira na tu odluku biti negativna - rekao je Dijab.

Prema njegovim rečima, teško je zamisliti kako će učesnici samita G7 u Elmauu moći da sprovedu svoj plan da Rusiju liše dela izvoznih profita. "Očigledno je da je za Organizaciju zemalja izoznica nafte (OPEK), koja s Rusijom ima zajedničku strategiju za stabilizaciju situacije na svetskim tržištima, ova inicijativa neisplativa", naglasio je Dijab.

Dodao je da taj korak Zapada preti da izazove haos i da je usmeren na razaranje mehanizma prilagođavanja cena nafte u okviru grupe OPEK+. Libanski analitičar je takođe ocenio da Indija i Kina, koje kupuju velike količine sirove nafte i naftnih derivata od Rusije, neće pozdraviti nastojanja G7 da prisili Rusiju da prodaje svoju naftu po nižim cenama.

- Sve u svemu, možemo očekivati da će SAD i Zapad izvršiti snažan pritisak na Indiju, kao i na zemlje GČ-a, uoči arapsko-američkog samita u Džedi 16. jula, kojem će prisustvovati i američki predsednik Džo Bajden - napomenuo je Mohamed Dijab. Takođe je primetio da zemlje G7 žure da "otkinu" deo izvoznih prihoda Rusije, kako bi do jesenjih izbora u Sjedinjenim Državama oborile svetske cene nafte.

- Cena benzina u Americi postala je političko pitanje, a rasprodaja američkih rezervi nafte radi obaranja svetskih cena do sada je imala mali efekat - zaključuje.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavili su planove za ograničenje cena ruske nafte na samitu G7 u Elmauu. Prema Mišelu, za to je potrebna šira koalicija koja bi uključila ne samo EU i SAD.

Video: Jedan od najgorih dana u istoriji Srbije: Pre 30 godina su nam uveli sankcije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoks

    29. jun 2022 | 13:55

    Uskoro se BRIKS pita a ne manjinica iz G7.

  • Ahahaha

    29. jun 2022 | 13:55

    Ovi su smešni, ali stvarno

  • Lala

    29. jun 2022 | 17:41

    Ovo pokazuje nesposobnost EU lidera da predvide stvari. Kada to kazem to ne znaci da podrzavam Rusiju u agresiji na susednu zemlju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>