• 3
 ≫ 

Ove kompanije će plaćati put radnicama koje se odluče na abortus: Gugl doneo važnu odluku

 ≫ 

Podsećamo, vrhovni sud u SAD je pre desetak dana poništio presudu donetu pre pola veka

  • 3
Teksas protesti abortus

Foto: Tanjug/AP

Vrhovni sud u SAD je krajem juna poništio presudu kojom je pravo na abortus, pre 50 godina, legalizovano širom zemlje. To znači da će milioni žena u ovoj zemlji izgubiti zakonsko pravo da izvrši abortus.

Očekuje se da će oko 26 američkih saveznih država uvesti nova ograničenja, a 13 je već uvelo automatsku zabranu koja je stupila na snagu odmah po donošenju presude. Jedna od prvih država koja je uvela striktne mere je Teksas.

O ovom pitanju su se, u međuvremenu, oglasili ne samo zvaničnici - među kojima i Džo Bajden, već i brojne slavne ličnosti, pre svega na svojim društvenim mrežama. Takođe, Megan Markl, vojvotkinja od Saseksa, rekla je da će žene koje imaju resurse putovati u druge zemlje kako bi izvršile abortus.

I upravo ta njena izjava je dobar šlagvort za polemisanje o stavu koji su zauzele brojne svetske kompanije: one će, među beneficije koje se odnose na zaposlene, od sada dodavati i "putne troškove za abortus".

Na spisku ovih velikih divova su Amazon, koji zapošljava 1,6 miliona radnika i koji će u svrhe izvršenja abortusa opredeliti 4.000 dolara putnih troškova, zatim Banka Amerike, druga najveća nacionalna banka u zemlji, onda medijska kompanija BazFid (BuzzFeed), banka Sitigrup, Si-En-En (CNN), kozmetička kuća Estee Lauder.

Takođe, za zaposlene koje žele da izvrše abortus, a to ne mogu da učine u svojoj državi, putne troškove pokriće i grupa Goldman Saks, JPMorgan Čejs, Ikea, Kroger, Njujork Tajms, Lift, MasterCard, Majkrosoft, Paramaunt, Pejpal, Procter & Gamble, Sejlsfors, Starbaks, Tesla, Uber, Volt Dizni, Jahu (Yahoo) itd.

Osim toga, iz kompanije Gugl, koju poseduje Alfabet, rečeno je da će brisati podatke o lokaciji koji pokazuju kada korisnici posete sajt neke klinike za abortus. Gigant je o tome izvestio u petak, nakon zabrinutosti da bi digitalni otisak mogao da obavesti organe za sprovođenje zakona ako osoba prekine trudnoću nezakonito.

Video: Dolores je mama i preduzetnica: Okrenite fokus na sebe i znajte da to nije sebično

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    3. jul 2022 | 10:24

    Na taj način se legalizuje ubistvo ali i nema velikih troškova firme zbog odlaska radnice na bolovanje. Rokaj bajo i razvaljuj, gazda plaća i ne žali.

  • vladimirc

    3. jul 2022 | 12:27

    Odlično što ste objavili imena firmi, da znam da više ne kupujem njihove proizvode!

  • Mile

    3. jul 2022 | 09:58

    Sramota. Umesto da ih otpuste, oni im plate.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>