• 1
 ≫ 

Hrvatska zamrznula cene goriva na još 14 dana: Mali distributeri najavili zatvaranje pumpi

 ≫ 

Ističu da je poslovanje pod aktuelnim okolnostima - neodrživo

  • 1
Britanija cena gasa plina gorivo pumpa Britain Gas Prices Foto: Tanjug/AP

Udruženje malih distributera goriva u Hrvatskoj najavilo je zatvaranje benzinskih pumpi, nakon što je vlada te države danas donela novu odluku i zamrznula cene goriva na još 14 dana.

Naime, na telefonskoj sednici danas je odlučeno da se postojeće maksimalne cene goriva produže za još dve nedelje, odnosno da ostanu - nepromenjene.

Index.hr podseća da na benzinskim stanicama, van auto-puteva, cena eurosupera 95 iznosi 13,50 kuna (1,79 evra), a eurodizela 13,08 kuna (1,73 evra). Na auto-putevima se eurosuper 95 prodaje po ceni od 14,57 kuna (1,93 evra), a eurodizel za 14,06 kuna (1,86 evra). Plavi dizel košta 9,45 kuna (1,25 evra) po litru.

Novom odlukom se fiksiraju i veleprodajne cene čime se, kako ističu iz vlade, štite mali distributeri. Ipak, izgleda da oni ne misle tako: oni će pumpe zatvoriti u sredu ili četvrtak, nezvanično saznaje hrvatski portal.

Izdali su saopštenje, a ovo je jedan deo poruke koju su poslali:

"Ovo znači dalje gubitke"

"Na osnovu današnje Odluke Vlade RH, prema kojoj režim određivanja najviših maloprodajnih cena naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana, a veleprodajne cene se fiksiraju na način da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cene propisane Uredbom za maloprodajna mesta izvan auto-puteva, poručujemo kako je ista neprihvatljiva i neodrživa za male distributere goriva.

Naime, ovakva Uredba podrazumeva da će mali distributeri gorivo kupovati i prodavati po istoj ceni, što za nas znači dalje gubitke jer nisu ukalkulisani naši troškovi, pre svega troškovi prevoza goriva. Još jednom ponavljamo kako je dalje poslovanje malih distributera pod ovim uslovima - neodrživo", izvestilo je ovo udruženje.

Kažu i da je neprihvatljiva teza o tome kako su mali distributeri goriva u prošloj godini ostvarili velike prihode, dok se nigde ne pominju troškovi. "Tačno je, naime, da su ukupni prihodi članova Udruženja u 2021. godini iznosili 2 milijarde kuna, a troškovi su veći od 1,9 milijardi kuna. Poslovanje malih distributera u ovim okolnostima je neodrživo i stoga ćemo sigurno ići u zatvaranje benzinskih stanica, što znači ugrožavanje egzistencije za gotovo 1.000 porodica", piše dalje u saopštenju.

A kad smo kod goriva i cena, danas je objavljeno i da su kolone demonstranata koji protestuju zbog visokih cena goriva u Velikoj Britaniji izazvale kašnjenja u prevozu i poremećaje na deonicama širom sistema auto-puteva.

Video: Čovek otkrio kako lopovi kradu kartice sa bankomata: Obavezno obratite pažnju na ovaj detalj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>