• 0

Rekordna inflacija u Turskoj, ali Erdogan ne popušta: "Kamatne stope su majka svakog zla"

Cene prevoza skočile su za 123,37 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a inflacija od blizu 79% nije viđena više od 20 godina unazad

  • 0
istanbul

Istanbul / Foto: shutterstock.com

Inflacija u Turskoj je prošlog meseca porasla na blizu 79 odsto međugodišnje, odnosno na najviši nivo zabeležen u toj zemlji u poslednje 24 godine.

Godišnja stopa inflacije je u junu iznosila 78,62%, prema današnjim podacima turskog statističkog instituta. Mesečni rast potrošačkih cena je iznosio 4,95 posto, preneo je CNBC.

Cene prevoza skočile su za 123,37 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok su hrana i bezalkoholna pića poskupeli za 93,93 procenta, pokazuju vladini podaci.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan se u poslednjih nekoliko godina protivi bilo kakvom povećanju kamatnih stopa, kao sredstvu "hlađenja" inflacije, pri čemu navodi da su kamatne stope "majka svakog zla".

Posledice te politike su nagli pad turske lire i znatno osipanje potrošačke moći prosečnog zaposlenog u Turskoj, navodi američki medij.

Erdogan je dao instrukcije centralnoj banci, za koju analitičari kažu da nije nezavisna od njega, da više puta snizi referentnu kamatu 2020. i 2021. godine, čak iako je inflacija nastavila da raste. Ključna kamatna stopa je prošle jeseni postepeno smanjena na 14% i od tada je ostala na istom nivou. Lira je lani pala za 44 procenta prema dolaru, a od početka ove godine je oslabila za 21 posto prema američkoj valuti.

Turska vlada je uvela neortodoksnu monetarnu politiku u pokušaju da ojača liru bez podizanja kamatnih stopa. Krajem juna, turski bankarski regulator najavio je zabranu kredita u lirama kompanijama koje drže, kako ocenjuje, previše deviza, što je na kratko ojačalo tursku valutu, ali je izazvalo veću neizvesnost među investitorima.

Video: Počela žetva, ratari žele veće cene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>