• 2

Hrvatska izgubila spor protiv naftnog giganta u SAD

Inicijalno, MOL je tražio odštetu u iznosu od milijardu dolara

  • 2
mol pumpa

Foto: shutterstock.com

Hrvatska je izgubila spor protiv MOL-a u Međunarodnom centru za rešavanje investiconih sporova u Vašingtonu (ICSID).

Mađarski naftni div je krajem 2013. pokrenuo postupak i tužio hrvatsku vladu tvrdeći da nije ispoštovala obaveze iz glavnog ugovora o gasnom poslovanju i iz amandamana, piše Večernji list.

Dalje navodi, pozivajući se na nezvanične informacije, da će Hrvatska morati da plati između 250 i 300 miliona dolara s kamatama. Inicijalno, MOL je tražio odštetu u iznosu od milijardu dolara.

Pali su argumenti Hrvatske o koruptivnim radnjama i isplaćenom, odnosno primljenom mitu u zamenu za upravljačka prava MOL-a u Ini i izdvajanju gasnog biznisa, piše ovaj list, i podseća da je u Hrvatskoj, zbog navedenih radnji, pravosnažno osuđen bivši premijer Ivo Sanader.

Sanader je dobio kaznu od šest godina, a šef MOL-a, Žolt Hernadi, osuđen je na dve godine zatvorske kazne.

MOL je arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu pokrenuo 26. novembra 2013. godine, a kao razlog je tada naveo "kršenje određenih obaveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj".

Zahtev za arbitražu podnesen je protiv hrvatske vlade putem pravnog zastupnika, međunarodne advokatske kancelarije Veil, Gotshal & Manges, u skladu s Ugovorom o energetskoj povelji.

MOL smatra da hrvatska vlada nije ispunila obaveze iz Glavnog ugovora o gasnom poslovanju i njegovih amandmana na koje se obavezala početkom 2009. Država se tada obavezala da će od Ine preuzeti skladištenje i prodaju gasa i otkupljivati celokupnu Ininu domaću proizvodnju gasa po tržišnim cenama, u periodu od 15 godina, piše u tekstu.

Video: Bez većih gužvi na pumpama: Gorivo se normalno prodaje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>