• 26
 ≫ 

Ugradnja klima ovog leta nenormalno poskupela: Evo za koliko i čime se majstori pravdaju

 ≫ 

Danas sam ugradio treću klimu i cena ugradnje je 100 evra, isti stan, iste klime

  • 26
klima majstor zgrada

Foto: Shutterstock

Klima uređaji su nam jedni od omiljenijih kada dođu ovako topli dani i temperature preskoče 35 stepeni. Međutim, zbog ovog uređaja u stanu račun za struju može da skoči i za 7.000 dinara, a majstori su često prebukirani. 

Kao što smo pisali, potražnja za klima uređajima je rekordna, ali za ugradnju možete čekati danima. Dodatno, i cena ove usluge je poskupela i ove godine. Majstori, kako nam navode naši sugrađani, kao glavno opravdanje i obrazloženje navode inflaciju. 

"Pre tačno godinu dana ugradio sam prvu klimu i majstor mi je ugradnju naplatio 50 evra. Pre 6 meseci sam u drugu sobu ugradio drugu klimu i majstor mi je uzeo 70 evra. Danas sam ugradio treću klimu i cena ugradnje je 100 evra. Isti je stan, iste su klime (Tesla 12-ce), isti je majstor i ista je potrošnja materijala (za sve tri klime ista količina freona, isti nosači, ista dužina creva...)", jada nam se Beograđanin J. S. (45)

Kako kaže naš sagovornik, nije mu jasno kako je ugradnja ovog kućnog aparata poskupela duplo. 

Raspitali smo se i u drugim delovima prestonice, i ta cena jeste uobičajena ovog leta.

"Na pitanje zašto toliki skok, majstor se pravda čuvenim opravdanjem - sve je poskupelo", navodi nam sagovornik.

Klima uređaj

Foto: Shutterstock

 

Računica kaže da građani koji domove rashlađuju deset i više sati, svakog dana, skoro da bi mogli da dupliraju mesečni trošak za struju. "Pirkanje" iz klime, kada bi se ostalo u "zelenoj" tarifi, koštalo bi nepune 2.000 dinara mesečno, ali za one koji troše samo "crvene" kilovate i čak 7.680 dinara.

Sagovornici Telegraf Biznisa napominju da bi idealno bilo da temperaturu podesite na na 26 stepeni, bez spuštanja na 22, jer se tako može uštedeti i do 50 kWh. Opširnije čitajte u našem posebnom tekstu. 

Video: Ovaj uređaj treba koristiti pametno jer je on jedini spas od vrućine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Govedar comercee

    7. jul 2022 | 13:27

    Zbog toga što je svinjski but 1299,00 din/kg, a juneći 1199,00 din/kg.

  • Željko

    7. jul 2022 | 16:51

    A nikome ne pada na pamet da je i sam materijal poskupeo...tiplovi, srafovi, o bakra i da ne govorim....ni taj alat nije večan, a nije ni jeftin, treba i to održavati. Nije samo gorivo poskupelo, servisi i popravke kola su takođe preskupe....i sam radim klime, ko misli da je laka lova slobodno neka menja profesiju i neka radi 🙂

  • Miki

    7. jul 2022 | 14:22

    Ovce su za šišanje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>