• 1

Uskoro usvajanje i poslednja tri akta: Hrvatska postaje 20. članica evrozone

Savet će u utorak usvojiti odluku o prihvatanju evra u Hrvatskoj

 • 1
kune, evri

Foro: shutterstock.com

Savet EU za ekonomska i finansijska pitanja, Ecofin, u naredne nedelje treba da usvoji tri poslednja pravna akta o pridruživanju Hrvatske evrozoni, od prvog januara 2023. godine.

Savet će u utorak usvojiti odluku o prihvatanju evra u Hrvatskoj, zatim dopunu uredbe kojom će Hrvatska postati 20. članica evrozone, a zatim će doneti uredbu kojom se utvrđuje definitivni postupak konverzije kune u evro, prenosi Hina.

Kako se dalje navodi, na svim hrvatskim kovanicama podloga ce biti šahovnica, a uz nju će na kovanici od dva evra biti karta Hrvatske, na jednom evru - kuna, na 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a na 5, 2 i 1 centu pisaće HR na glagoljici.

Podsećamo, nakon neuspelog prvog pokušaja, u maju je konačno odabrana hrvatska kovanica od 1 evra. HNB je od početka pa do kraja konkursa primila ukupno 192 likovna rešenja, a autor pobedničkog je student Jagor Šunde, kojem je pripala nagrada od 70.000 kuna (oko 9.200 evra).

Pridruživanjem evrozoni, Hrvatska će se dublje integrisati u EU, a želi da uđe i u šengenski prostor, o čemu će, vrlo verovatno, odluka biti doneta na jesen.

U evrozoni danas živi više od 340 miliona stanovnika i njena privreda čini 15 odsto svetskog BDP-a.

Video: Osnažene žene - osnažena ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • @Kiki

  10. jul 2022 | 12:40

  Priča mi otac šta je 90. pisala naša štampu o njima. A oni postaju ono o čemu mi samo maštamo. Srećno im bilo.

  4
  6

  Podelite komentar