• 1
 ≫ 

Bundesbanka prognozira visoku inflaciju, Austriji smanjene isporuke gasa za 70%

 ≫ 

Istovremeno, evro se danas kreće blago iznad pariteta prema dolaru

  • 1
inflacija Foto: Shutterstock

Nemačka Bundesbanka revidirala je prognozu inflacije za narednih 12 meseci, koja će, prema najnovijoj proceni, iznositi 7,5 odsto.

Prognoza za prosečnu inflaciju u narednih pet godina porasla je sa 5,3 na 5,4 odsto. Pre samo godinu dana, godišnja prognoza nemačke banke predviđala je inflaciju od svega tri odsto.

Ogromna većina Nemava, 84 odsto njih, očekuje da će narednih 12 meseci inflacija dalje rasti, a samo pet odsto prognozira pad. Kao što je poznato, prognoza inflacije je ključni faktor za privredu, jer odlučuje o potrošnji, štednji i investicijama.

Istovremeno, evro se danas kreće blago iznad pariteta prema dolaru, dok je američka valuta skočila prema japanskom jenu na 24-godišnji maksimum.

Investitori strahuju da bi zatvaranje gasovoda Severni tok 1, radi redovnog godišnjeg remonta koji je počeo danas, moglo da bude produženo zbog rata u Ukrajini, što bi značilo nastavak ograničenog snabdevanja Evrope gasom i posrtanje ekonomije evrozone u recesiju.

U tom kontekstu treba pomenuti i da je ruski Gasprom, usled početka remonta, dodatno smanjio isporuke gasa Austriji. OMV danas dobija za oko 70 odsto manje gasa nego što je dogovoreno, saopštio je portparol austrijskog naftnog koncerna, Andreas Rinofner agenciji APA.

Sredinom juna, Gasprom je već smanjio isporuke za oko 50 odsto, a sada je sprovedeno dalje smanjenje od 20 odsto. Rinofner kaže da je neizvesno da li je moguće punjenje skladišta gasa, i da to zavisi od dnevne potrošnje, kao i kupovine gasa na tržištu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavke🇷🇸

    11. jul 2022 | 17:31

    Zaigrala mečka i na EU vrata🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>