• 0

4 važna pitanja tresu Austrijance ovih dana: U Beču zjape prazni prostori, kirije previsoke

Alojz Šrol, zadužena za energetska pitanja u SPO, kaže da pismo dokazuje da je vlada lagala građane i parlament kada je ministarka energetike negirala da postoji opasnost od nestašica dizela

  • 0
beč, austrija Foto: shutterstock.com

Na osnovu aktuelne statistike i nominalnog BDP-a, zaključak je da ovih 10 zemalja u 2022. ulaze na listu najmoćnijih: SAD, Kina, Japan, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Francuska, Italija, Kanada i Južna Koreja.

Na nivou Evrope, Austrija je svakako pri vrhu, ujedno i kao zemlja u koju hrle ljudi s raznih prostora - u potrazi za boljim životom. Ali, to svakako ne znači da ostaje imuna da probleme koji trenutno potresaju ceo svet.

"Visoka inflacija neće nestati tako lako"

To je nova prognoza Nacionalne banke Austrije (OeNB), u kojoj se predviđa ostanak inflacije "više godina" u ovoj zemlji. Ovogodišnja inflacija iznosiće 7,6 odsto, a iduće godine - pet odsto, čime je OeNB povećala svoju prognozu za oko dva procenta. Čak i 2024. OeNB očekuje da će potrošačke cene biti sa 3,2 odsto jasno iznad vrednosti kojima teži Evropska centralna banka, a to je dva odsto.

Prognoge OeNB su se povećale u odnosu na one od marta, zbog visokih cena energenata i namirnica. Visoke cene sirovina i rat u Ukrajini će podstaći inflaciju na godišnjem nivou, koja je bila veća jedino tokom prve naftne krize 1970-tih. Cene namirnica ove godine brže rastu od opšte stope inflacije. Iznose 8%, a za 2023. se prognozira skok cena hrane od 6,2 odsto, u odnosu na inflaciju.

Energetska kriza

Juče je, zbog remonta, gasovod Severni tok 1 prestao s isporukom ruskog gasa, što pogađa i Austriju (doduše, manje nego Nemačku). Tim povodom se oglasio i direktor regulatornog energetskog tela Austrije "E Kontrol", Volfgang Urbančič, rekavši da "trenutna obustava isporuka gasa iz Rusije preko Severnog toka 1, usled remonta, ide u korist Moskve, jer je dovela do daljeg skoka cene gasa".

- Ukoliko bi isporuke preko Severnog toka 1 bile potpuno obustavljane i posle remonta, Evropa bi morala hitno da deluje - kaže Urbančič i dalje objašnjava za ORF da postoje zalihe za leto, ali da je neophodno naći što pre alternativne izvore pred hladno doba godine.

On je istakao da se mora poći od toga da će u narednom periodu isporuke gasa svakako biti manje - a to je relevantno za punjenje skladišta gasa. "Bez ruskog gasa neće biti moguće ispuniti od EU zatraženu popunjenost skladišta od 80 odsto. Trenutno su skladišta popunjena samo za 48 odsto", objasnio je.

kriza, gorivo Foto: Shutterstock

Na pomolu nestašica dizela?

Austrijska naftna kompanija OMV je krajem juna, u pismu koje je dospelo sada u javnost, upozorila vladu na opasnost od nestašice dizela, a Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) smatra da se delovanjem vlade ugrožavaju strateške rezerve goriva. SPO je reagovala na odluku vlade da pusti u opticaj dalje količine dizela i benzina iz strateških rerzervi.

Odlučeno je da se stavi na raspolaganje, sa ciljem osiguranja bezbednosti snabdevanja, još 100.000 tona dizela i 45.000 tona benzina iz strateških rezervi. SPO je objavila upozorenje OMV, ističući da je kompanija ukazala da će doći do ozbiljnih nestašica ako vlada ne donese odluku o pokrivanju potražnje rezervama.

"Na osnovu aktuelnih planova, koji uključuju period do kraja septembra, svoje klijente i pumpe OMV ćemo moći u sve manjem obimu da snabdevamo", navodi se u pismu.

Konkretno, OMV je tražio puštanje u promet 100.000 tona dizela i 90.000 polugotovih naftnih derivata.

Alojz Šrol, zadužena za energetska pitanja u SPO, kaže da pismo dokazuje da je vlada lagala građane i parlament kada je ministarka energetike Leonore Gevesler negirala da postoji opasnost od nestašica dizela.

Kirije u Beču paprene

U glavnom gradu Austrije se sve češće mogu videti prazni poslovni prostori, a uzrok za to su visoke cene zakupa.

Kirije poslovnog, a tako i stambenog prostora, dramatično rastu. Trenutno je oko 390 poslovnih prostora u Beču prazno, a većina njih u samom centru. Privredna komora Beča ističe da je uzrok visoka kirija i zahteva od grada delovanje podsticajima.

Kirije u Beču već duže vreme stalno rastu i dosežu, posebno u centru, astronomske sume. Zbog toga su vlasnici mnogih prodavnica, pre svega malih, bili prinuđeni na zatvaranje, a poslovni prostor bi ostajao bez novih stanara, jer ne može da se nađe onaj koji bi mogao da plati tražene naknade.

Vlasnici nekretnina često insistiraju na visokoj kiriji i radije drže prostor zatvoren, nego što ga izdaju za manje novca.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>