• 1

Vodeći evropski aerodrom uveo limit: Ovoliko osoba dnevno može da se ukrca na let

Velika Britanija uskoro ulazi u ključnu sezonu letnjih raspusta jer škole prestaju s radom

  • 1
avion, putnici u avionu, sedista avion Foto: Shutterstock

Londonski Hitrou ograničava broj putnika koji mogu da lete na dnevnom planu, tokom leta, jer se najveći aerodrom u Velikoj Britaniji iz petnih žila trudi da izađe na kraj sa neviđenom potražnje za avio-prevozom.

Od danas, pa sve do 11. septembra, sa tog aerodroma će dnevno moći da poleti najviše 100.000 osoba.

To je, piše BBC, 4.000 putnika manje nego što se trenutno očekuje. Hitrou kaže da je naredio avio-kompanijama "da prestanu s prodajom karata za leto, kako bi ograničili uticaj na putnike".

Desetine hiljada putnika iz Ujedinjenog Kraljevstva pogođeno je poremećajem u avio-svetu poslednjih nedelja. Aerodromi i avio-kompanije, koje su ukidale radna mesta tokom blokade kovida-19, sada su na muci da zaposle osoblje, a potražnja se pritom vratila.

Velika Britanija uskoro ulazi u ključnu sezonu letnjih raspusta jer škole prestaju s radom. Ministri su poručili avio-prevoznicima da preispitaju svoje planove nakon haosa u maju, za koji krive nedostatak osoblja u kompanijama i na aerodromima.

Pored toga, uvedena su pravila o slotovima na aerodromima, što omogućava avio-kompanijama da promene svoje letnje rasporede bez suočavanja sa potencijalnom kaznom. Ali uprkos tome, Hitrou je rekao da avio-kompanije i dalje planiraju da obavljaju letove koji prevoze više putnika dnevno nego što bi bilo optimalno.

- Proteklih nekoliko nedelja, pošto je broj putnika koji odlaze redovno prelazio 100.000 dnevno, krenuli smo da uviđamo kako usluga pada na neprihvatljiv nivo: dugi redovi, kašnjenja za putnike kojima je potrebna pomoć, netačnost, otkazivanje u poslednjem trenutku - rekao je šef Hitroua, Džon Holand Kej.

Podsećamo, londonski aerodrom je zbog cele situacije uputio i javno izvinjenje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    12. jul 2022 | 14:53

    Тако им и треба када иду у пропало сивило...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>