• 1

Uoči podataka o inflaciji u SAD, evro oscilira malo iznad pariteta prema dolaru

Jedinstvena valuta je jutros skliznula na 1,0036 dolara

  • 1
evro/dolar Foto: Shutterstock

Juče su sve oči bile uprte u evro, jedinstvenu valutu koja je došla do ivice pariteta prema američkom dolaru, prvi put u dve decenije.

Ako je sudeći po pesimizmu trgovaca na berzi, najjača evropska valuta danas oscilira neznatno iznad pariteta prema dolaru uoči podataka o inflaciji u SAD.

Trgovci su, svakako, vrlo oprezni, iz straha da bi visok pokazatelj američkih potrošačkih cena mogao da gurne jedinstvenu valutu na višedecenijski najniži nivo.

Dolar je ojačao na azijskom trgovanju, nakon povećanja referentne kamate za 50 baznih poena na Novom Zelandu i u Južnoj Koreji - što je bilo očekivano, ali nije pružilo veliku podršku ni novozelandskom dolaru ni južnokorejskom vonu.

Evro je jutros skliznuo na 1,0036 dolara, izveštava Rojters.

Od početka godine, pao je za skoro 12 posto, pri čemu se juče spustio na 20-godišnji minimum, pošto je rat u Ukrajini izazvao energetsku krizu koja je ugrozila izglede privrednog rasta Evrope. Jedinstvena valuta se u utorak spustila na samo 1,00005 dolara na najšire korišćenoj platformi za brokerske usluge "Electronic Broking Services", a tokom noći je dotakla nivo od 1,0 dolara na Rojtersovom dilovanju.

Analitičari kažu da bi evro mogao dodatno da padne ako skok inflacije u SAD navede investitore da se klade na visoko povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Ekonomisti predviđaju da će američka inflacija za jun iznositi 8,8 posto na godišnjem nivou, najviše u poslednjih 40 godina, što će verovatno pojačati očekivanja vezana za agresivnije podizanje kamatnih stopa i pomoći dolaru. Evro je, inače, prošlog meseca pao ispod pariteta prema švajcarskom franku.

Video: Za dugoročni prosperitet u Srbiji neophodne veće investicije u ljudski razvoj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>