• 0
 ≫ 

Mir, tišina i prekrasan pogled: Zlatiborska gondola kao melem za dušu, i nešto najveće na svetu što Srbija ima

 ≫ 

Kroz zatamnjena stakla vide se obrisi ljudi, pa su nam tako mališani iz susedne kabine mahnuli

  • 0

Tišinu iznad zlatiborskih uzvišenja remeti samo fijuk vetra, koji je sredinom nedelje bio za nijansu jači i pomogao da se na nebu smenjuju oblaci i sunce. A pogled na Zlatibor sa visine, iz te tišine, sa gondole je neprocenljiv.

Ali, dok sami ili sa nepoznatom osobom sedite u kabini, shvatićete kako se i najmanji zvuk lako širi kada pored vas prođe kabina sa gomilom dece - čak dve porodice (10 osoba) mogu da se smeste na klupice u kabini, a onda je graja nezaobilazna.

Kroz zatamnjena stakla vide se obrisi ljudi, pa su nam tako mališani iz susedne kabine mahnuli. A za njima je prošla kabina sa zagrljenim parom, koji je uživao u trenutku mira. U ponekoj je bila i samo jedna osoba - 25 minuta vožnje od Zlatibora do Tornika odmara dušu.

Kada biste za dan prevalili preko 500 metara nadmorske visine, odnosno, otpešačili sa Zlatibora do Tornika (1496m), to bi bila značajna tura. Gondola je Tornik "približila" centru Zlatibora, pa tako na ovom putovanju možete da uživate i prekrštenih nogu, sa pogledom na pašnjake i vrhove. Vožnja je lagana, a pogled kao iz aviona - taj spoj čini poseban doživljaj ove planine.

Ako se nikada niste vozili gondolom, uzbuljivo će vam biti i samo otpočinjanje vožnje. Kabina se na stanici kreće veoma sporo, tako da svi putnici mogu da se ukrcaju. Vrata se, potom, zatvaraju, a vi ostajete "na žici". Na samom početku oseća se blago ubrzanje, kotrljanje točkova na stubu iznad vas, a potom osećaj sličan kao pri poletanju. Posle nekoliko sekundi, već ste na visini, čuje se samo strujanje vetra.

Ispod vas su ulice, sa strane vidite panoramu celog naselja, a onda prelazie preko jednog fudbalskog terena. Potom - samo pašnjaci. Ispred vas je Tornik, koji se čini dalekim, kao i bezbroj kabina koje se kreću ka njemu. Čista priroda. Pogled na urbano ostaje iza.

Postoji i jedno iznenađenje na trasi. Na putu do Tornika postoji međustanica, kraj Ribničkog jezera. To znači da će kabina usporiti, vrata se otvoriti na stanici i biće moguća razmena putnika. Ako ostanete, sledi uzbudljiva vožnja preko jezera, a onda i uspon do Tornika.

Na vrhu je sve drugačije - vazduh je čist, strujanje veće, a tu možete ostati neko vreme, popiti kafu ili se pak prošetati. Pogled je fascinantan, gdegod da se okrenete. Na vrhu se nalazi još jedna, manja gondola, za potrebe skijaša koja radi i leti. Pa, možete probati i vožnju u otvorenim kabinama u znatno starijem modelu žičare.

Boravak na jezeru je, takođe, poseban užitak. Pronađite hlad ispod nekog bora ili jelke i uživajte u plavetnilu vode, približite se obali kamenitim sprudom. Iznad vas će neprekidno prolaziti kabine godnole, pod jednakim razmakom i uvek na istom mestu će se mimoilaziti.

Ovo čudo dugo 9 kilolemetara, zapravo najduža panoramska gondola na svetu, nije samo mesto za uživanje i atrakcija po sebi. Ona je skratila put od centra Zlatibora do jezera i Tornika, a to ne znači da ne treba da istražujete i upoznajete planinu. Neka stanica gondole bude samo početna tačka za vaše uživanje u prirodi.

Mi smo se gondolom provozali na matineu koji je organizovan u sredu, a tom prilikom priređena je i retrospektivna izložba fotografija "Od lakomice do Gold gondole", na vrhu Tornika.

- Gold gondola je najvažniji projekat i najveća investicija u istoriji opštine Čajetina, finansiran isključivo iz opštinskih sredstava, ne samo da je opravdao, već je i nadmašio najoptimističnija očekivanja. Ovo je projekat, čiju realizaciju su pomogli partneri iz francuske kompanije POMA. Dosadašnji rad je obeležen velikim interesovanjem javnosti, medijskom pažnjom i obaranjem mnogih rekorda.

Najviše priznanje, koju dodeljuje Opština Čajetina, "Zlatiborska povelja", dodeljena nam je posle samo godinu dana rada. Veoma smo ponosni na nju jer su naši napori prepoznati, ali i obavezujući nas da budemo stalno bolji - ispričala je direktorka Gold gondole Bojana Božanić.

Broj kabina je, inače, pred letnju sezonu povećan za 18, pa ih sada ima ukupno 72.

Video: Vodopad u Stopića pećini na Zlatiboru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>