• 6

Prelazak na evre načisto zbunio komšije: Napunio kolica sladoledima, mislio da su na akciji

Rok za dvostruko isticanje cena je 5. septembar, ali je jedan trgovinski lanac rešio da to učini ranije

  • 6
sladoledi Foto: Freepik

Hrvatska je 12. jula ove godine dobila definitivnu potvrdu o ulasku u evrozonu.

Iako to upotrebe evra u svakodnevnom životu građana ima još vremena, neki trgovci misle na vreme. Naime, prema pisanju portala Danica.hr, čiju vest je prenela i Slobodna Dalmacija, trgovački div KTC je već od četvrtka krenuo sa dvostrukim iskazivanjem ukupnih iznosa na računima - u kunama i evrima.

Iz lanca su rekli da je krenula izmena cena i na samim karticama sa cenama, koje stoje na rafovima u prodavnicama, te da će u zakonskom roku i to biti iskazano.

"Rok za dvostruko isticanje cena je 5. septembar, ali se KTC odlučio za dvostruko iskazivanje ranije, kako bi kupcima omogućio što lakše prilagođavanje na novu valutu. U sklopu priprema za ulazak Hrvatske u evrozonu, od 1. januara 2023, jedna od obaveza trgovaca je upravo dvostruko iskazivanje cena. Na Veću ministara EU donesen je fiksni kurs konverzije kune u evro", naglašavaju u KTC-u.

Shodno tome, kurs za evro iznosi tačno 7,5345 kuna. Plaćanje u jedinstvenoj valuti, koja inače beleži svoj najveći pad u odnosu na dolar u poslednjih 20 godina, biće moguće nakon ulaska Hrvatske u evrozonu, od prvog dana iduće godine.

Ipak, ono što najviše "brine" obične potrošače jeste samo snalaženje u prodavnici. Neće biti lako preračunati se, tako da Danica.hr ovaj potez trgovinskog lanca vidi kao - važan, jer je značajno da se kupci pripreme i naviknu na vreme.

Nedavno je, naime, došlo do zabune. Jedan kupac je, kako pišu, natrpao kolica omiljenim sladoledom, misleći da je na akciji. Kad je došao na kasu, neprijatno se iznenadio.

- Ali, to vam je cena u evrima, ne u kunama - rekla mu je kasirka, nakon čega je kupac omiljenu poslasticu vratio u frižider. Sladoled, inače, košta oko 1,70 evra, odnosno nekih 12 kuna. Kupac je zbog cene, iskazane i u evrima, pomislio da je u pitanju proizvod na sniženju.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kao, kakao…

    17. jul 2022 | 11:22

    Tudjman se okrece u grobu jer mu ode tisucljetni san posle svega 30ak godina….

  • PIONIR

    17. jul 2022 | 12:34

    Kad se lopine sjate u lopivluk i pljacku, jao gradjanima tamo, sve sto je bila 1 kuna ce duplo kostat, isto se desilo u Nemackoj.

  • Beli

    17. jul 2022 | 11:29

    Bravo komšije. Mora se čestitati. Idu korak po korak napred. A mi? Tapkamo u mestu i ko znao dokle ćemo tako.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>