• 0

Foliraju bolovanje da bi produžili odmor: Detektivi rade punom parom, "za to sledi momentalni otkaz"

Ovakve stvari nisu novitet, dešavale su se i ranije. Sindikati su u više navrata pokušavali da se suprostave takvoj praksi, ali bezuspešno

  • 0
leto, odmor, koktel Foto: Freepik

Vreme je letnjih odmora, i mnogi radnici bi da produže svoje slobodno vreme na moru, planini, kod kuće, ili gde god da se nalaze.

U Austriji, trenutno, to je i vreme kada privatni detektivi imaju pune ruke posla. Ovoga puta zadatak im je da "love" brojne zaposlene koji pokušavaju da - ilegalno - izbegnu radne obaveze, tj. da produže svoje letovanje.

Kompanije u Austriji angažuju privatne detektive da provere da li su zaposleni, koji su otvorili bolovanje, stvarno bolesni. Kako se navodi, "dosta je onih koji odu kod lekara, glume da su bolesni, i uzmu bolovanje da produže odmor".

- Iako se prevara sa bolovanjima rešava pred radnim sudom i oštećene kompanije ne podnose prijave policiji i tužilaštvu, pravno gledano to je prevara. U prošlosti, bilo je i krivičnog gonjenja - upozorio je predsednik Udruženje detektiva Austrije, Peter Pokorni.

Ukazuje na činjenicu da se rasvetljavanje takvih slučajeva vodi - nespektularnom opservacijom. Na osnovu tih dokaza, kompanije daju otkaz svojim zaposlenima koji su otvorili lažno bolovanje.

- Za tako nešto se dobija momentalni otkaz, odmah nakon što detektiv obavesti kompaniju o prikupljenim dokazima - naglasio je Pokorni.

Ovakve stvari nisu novitet, dešavale su se i ranije, a sindikati su u više navrata pokušavali da se suprostave takvoj praksi. Ipak, radni sud stao je na stranu poslodavaca.

Video: Radnici i u Srbiji imaju novu krilaticu isplati li se: Hibridni model rada je tu, nema povratka

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>