• 0

SAS i piloti postigli dogovor o platama: Pola meseca štrajka nanelo štetu od 145 miliona dolara

SAS je saopštio da će mu novi ugovor pomoći da ostvari deo od 700 miliona dolara godišnje uštede troškova

  • 0
avion suton

Foto: Shutterstock

Uprava SAS-a i sindikati pilota postigli su dogovor o platama, saopštila je skandinavska avio-kompanija.

Time je okončan 15-dnevni štrajk pilota povodom novog kolektivnog ugovora, koji je prizemljio 3.700 letova i doveo u pitanje budućnost avio-prevoznika koji je nedavno u SAD podneo zahtev za zaštitu od bankrota.

SAS je izvestio da ga je ova sindikalna akcija do danas koštala više od 145 miliona dolara i da je uticala na 380.000 putnika u špicu letnje sezone putovanja, prenosi Rojters. Taj protest radnika je jedan od poslednjih u nizu, koji se dešavaju širom evropskog vazduhoplovnog sektora.

Podsećamo, i Italijani štrajkuju iz istih razloga.

SAS je saopštio da će mu novi ugovor u trajanju od 5 i po godina, sklopljen sa četiri pilotska sindikata, pomoći da ostvari deo od 700 miliona dolara godišnje uštede troškova, predviđene planom poslovne transformacije.

Plan uključuje i mere poput vraćanja nepotrebnih iznajmljenih aviona.

- Konačno možemo da nastavimo sa normalnim radom i prevozom putnika na njihov toliko željni letnji odmor. Duboko žalim što je toliko naših putnika bilo pogođeno ovim štrajkom - naveo je glavni izvršni direktor SAS-a, Anko van der Verf.

Ipak, dodaje se da će nekih poremećaja letova i dalje biti, dok avio-kompanija radi na obnavljanju i uspostavljanju normalnog saobraćaja, poručili su iz SAS-a.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>