• 12
 ≫ 

Vučić reagovao na poskupljenje struje: Biće to minimalno povećanje, neće ugroziti standard građana

 ≫ 

On je kazao da država želi da najveći teret krize preuzme na sebe

  • 12

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada bude poskupela struja da će to biti minimalno povećanje koje neće ugroziti životni standard građana, čak ni onih najsiromašnijih.

On je kazao da država želi da najveći teret krize preuzme na sebe i dodao da je sada cena struje na berzi oko 540 evra po megavat satu, dok je kod nas za građane gotovo 14 puta manja.

- I što se tiče gasa, mi smo rekli da će to biti minimalno povećanje cene (devet odsto), to je neverovatno imajući u vidu da su u pojedinim zeljama cene gasa skočile za 350 do 1.000 odsto, kod nas na ispod 10 odsto za građane. Trudimo se i za firme i fabrike držimo najbolje uslove, jer hoćemo i dalje da privlačimo sve strane investitore - rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da Srbija utiskuje gas u mađarska skladišta gasa za naše potrebe, kao i da smo povećali rezerve gasa u Banatskom Dvoru na 243 miliona kubnih metara, što je samo sedam miliona manje od maksimalnog kapaciteta od 250 miliona, koji će uskoro biti popunjen.

Kaže da finansijski moramo da budemo spremni jer uvozimo i sada struju, pošto svi koriste klimu, što je sada i normalno.

- I avgust će za nas biti težak jer ćemo morati da radimo na novim otkrivkama, pa ćemo nekoliko danas ili najmanje dve nedelje imati nižu prozivodnju uglja. Zato ugalj uvozimo na sve načine i koristimo sve moguće kamione i vozove - naveo je Vučić.

Vučić je rekao da kriza u prethodne dve i po godine uticala na Srbiju i ekonomski.

Struja od 1. septembra skuplja za 6,5 odsto

Od 1. septembra cena struje za domaćinstava i male kupce biće veća za 6,5 odsto, odobrila je Agencija za energetiku.

Tako će prosečna cena kilovat sata biti 8,144 dinara veća u odnosu na postojeću.

- Na zahtev Javnog preduzeća EPS Beograd, Savet Agencije za energetiku je na današnjoj sednici dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje - stoji u saopštenju Agencije.

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama - domaćinstva i mali kupci, utvrđena je na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju.

Ta cena, bez poreza i taksi iznosiće 8,144 dinara po kilovat satu i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 6,5 odsto.

Nova cena za garantovano snabdevanje primenjivaće se od 1. septembra, stoji u saopštenju Agencije za energetiku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    28. jul 2022 | 11:42

    Ha ha. Živi bili pa videli.

  • Sibin

    28. jul 2022 | 12:16

    Ali masa drugih stvari ugrozavaju standard ali normalno da vi cutite i pustate privatnike da se bogate!!!

  • Ha

    28. jul 2022 | 12:40

    Ma de da ugrozi standard bolji smo od cele evrope. Al kada bi se lagali

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>