• 1
 ≫ 

Tri radnika RGZ suspendovana zbog hakerskog napada: Katastar meta zbog informacija od nacionalnog značaja

 ≫ 

Nakon hakerskog napada koji se dogodio sredinom juna, rad Katastra bio je u prekidu duže od dve nedelje, a usluge i funkcije sistema su postepeno vraćane u rad

  • 1
Republicki geodetski zavod

Foto: Google Maps

Troje radnika Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) je suspendovano zbog indicije da su učestvovali u nedavnom hakerskom napadu na tu ustanovu.

Kako pišu Novosti, istraga policijskih i bezbednosnih službi koja je u toku, obuhvata i temeljnu proveru IP adresa osumnjičenih, kao i njihove računare. Nakon toga bi se moglo doći do dokaza da li je u pitanju krivično delo.

Posle hakerskog napada koji se dogodio sredinom juna, rad Katastra bio je u prekidu duže od dve nedelje, a usluge i funkcije sistema su postepeno vraćane u rad. Od tada traje istraga i, prema poslednjim inforamcijama, ona je dovela do sumnje o umešanosti nekoliko zaposlenih u ovu akciju sabotaže rada Katastra. Ovaj slučaj istražuje Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, ali zasad nemaju komentar.

Prema nedavnoj izjavi ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića, svi podaci Geodetskog zavoda uprkos napadu ostali su zaštićeni, kao i da je utvrđeno kako je virus sa karakteristikama pametnog, u sistem ušao 24. maja, a da je aktviran 15. juna. U tom periodu hakeri su "snimali" koji deo sistema da zaključaju, ali su nakon blokade nekih aplikacija Katastra, nadležni u RGZ odlučili da iz bezbednosnih razloga zaključaju ceo sistem. Postepeno je vraćan u funkciju, najpre deo za državne organe, pa i za stanovništvo.

Inženjeri za bezbednost podataka i bezbednost IT sistema proveravali su svaku pojedinačnu radnu stanicu zaposlenih. U odbrani je pomogla kompanija "Comtrade", a u vraćanju sistema u rad učestvovali su ruski IT stručnjaci koji štite rusku vladu, ali i američka kompanija, kao i domaći stručnjaci.

Među njima je bio i tim iz Rusije sa kojima su ljudi iz RGZ komunicirali elektronski. Tu su i američka kompanija "Karbon Blek", evropska "Eset", kao i klaster domaćih firmi "Oktakron", "Saga", MDS koje su pomogle u odbrani. Učestvovali su i organizacija BIA i SBPOK, Kancelarija za IT u Vladi Srbije i pojedinačni eksperti.

Zoran Živković, predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije, smatra da je Republički geodetski zavod izuzetno interesantan za hakere, jer sadrži informacije od nacionalnog značaja.

- Cilj takvih napada je pre svega novac, odnosno ucena zbog otkupa. Paraliza tog sistema uzrokuje niz posledica i problema koji se odnose na sudove, izvršitelje, građevinsku industriju, a hakeri takve sisteme koji nisu adekvatno branjeni posebno targetiraju. Verovatno je i u ovom slučaju plaćanje otkupa bio način da sistemi prorade - objašnjava Živković.

Iz RGZ kažu da je sistem posle napada drastično unapređen u hardverskom, softverskom i procesnom smislu, a kontrola službenika sa spoljnim svetom je mnogo stroža.

Napad iz četiri zemlje

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković rekao je nedavno da je u pitanju bila "računarska sabotaža" koja je došla iz četiri zemlje - Holandije, Bugarske, sa Sejšela i Litvanije.

Kako je objasnio, za napad je korišćen virus "ransover fobos" koji blokira sistem i zaključa fajlove, da bi se potom tražio otkup za otključavanje. Hakeri su kompromitovali šest od ukupno 3.500 računara i 20 od ukupno 460 servera.

Video: Kliknuli ste na sumnjiv mail i sada su vaši nalozi hakovani: Šta uraditi u ovoj situaciji?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Real Anon

    30. jul 2022 | 11:15

    Ceo RGZ je hakovao i pre ekspanzije računara i interneta, stavljali predmete u fioke po više godina kada klijenti "nisu hteli malo da podmažu"

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>